29.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 2, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya Hidup“Mengapa selalu bangkit jam 3 pagi?” Urus metabolisme, jaga hati anda kepada...

“Mengapa selalu bangkit jam 3 pagi?” Urus metabolisme, jaga hati anda kepada apa yang diperlukannya untuk bekerja tanpa perlu terjaga malam

Terdapat fenomena yang mengecewakan dan terlalu biasa dialami ramai orang ketika sedang tidur. Ia berlaku seperti ini: Tertidur tiada masalah, tetapi pada waktu awal pagi, seseorang terbangun dengan berasa gelisah dan resah. Ini mampu bertahan dalam waktu satu hingga dua jam sebelum akhirnya tertidur semula. Apabila bangkit terdapat perasaan tidak tenang, apa yang kita kenali sebagai “tidur yang tidak memulihkan” dalam perubatan integratif.

Jika ini menerangkan kitaran tidur anda, berikut ialah dua penjelasan berkaitan yang secara langsung membawa kepada strategi yang boleh diambil tindakan untuk membantu anda dapat tidur nyenyak sepanjang malam. Yang pertama ialah teori perubatan tradisional Cina (TCM) yang menyatakan tenaga penting badan memuncak dalam jangka masa dua jam semasa ia beredar ke seluruh badan. 

Waktu antara 1 hingga 3 pagi ialah masa apabila hati berfungsi paling aktif. Ini selaras dengan fisiologi bio-perubatan Barat yang memahami bahawa tubuh badan melakukan banyak pembaikan dan detoksifikasi semasa tidur.

Gambar Hiasan (Tero Vesalaine/ Shutterstock)

Ini membawa perbezaan penting yang mesti dilakukan pada masa ini. TCM menggunakan huruf besar nama organ apabila merujuknya dalam perubatan Timur. Ini menggambarkan organ dan hubungan holistiknya dengan tubuh badan, minda, emosi dan semangat. 

Oleh itu, huruf “hati” dalam huruf kecil ialah organ seperti yang difikirkan dalam istilah Barat dan pemahaman mereka tentang fisiologinya. Terdapat pertindihan antara dua paradigma perubatan. Kedua-duanya mengiktiraf keupayaan hati untuk membersihkan badan daripada bahan toksik, tetapi model Timur menegaskan hati juga bertanggungjawab untuk membersihkan sistem badan kita daripada pemikiran dan emosi toksik.

Anda bangkit pada sekitar jam 3 pagi, pada penghujung waktu hati, yang mencadangkan tubuh badan telah bekerja keras memproses tekanan persekitaran dan emosi. Mimpi adalah lebih ketara pada waktu awal pagi kerana isu yang tidak dapat diselesaikan dari hari-hari dan minggu-minggu sebelumnya bermain dalam lanskap mimpi yang pelik dan mengganggu. Perkara yang ini sahaja mampu membangkitkan kita dari tidur dengan hati dan fikiran yang berdebar-debar dan bimbang, tetapi pemahaman Barat tentang fungsi hati memberikan perspektif lain untuk menghubungkan titik-titik tersebut.

Hati menyimpan glycogen sebagai sumber bahan bakar yang cepat untuk melancarkan metabolisme di antara waktu makan. Ini akan menyediakan kira-kira 12 jam glukosa (gula) yang boleh diakses, selepas itu badan memecahkan tisu adiposa (lemak badan) dan membebaskan keton untuk bahan bakar. Dengan metabolisme yang sihat dan fleksibel, peralihan ini berjalan lancar, dan berpuasa selama beberapa jam adalah perkara yang biasa. Sekiranya metabolisme bergantung kepada gula untuk bahan bakar, peralihan itu menimbulkan tindak balas tekanan oleh tubuh badan di mana kelenjar adrenal mengeluarkan hormon kortisol untuk meningkatkan gula dalam darah.

Penurunan gula dalam darah adalah punca utama seseorang terjaga pada waktu malam, yang berpunca daripada peningkatan keperluan hati untuk tenaga bagi memetabolisme kehidupan dalam bentuk mimpi serta permintaan hati untuk bahan bakar bagi keperluan menyahtoksik bahan pencemar. 

Sama ada tekanan itu secara fisiologi atau emosi, metabolisme mengenakan cukai dan seseorang itu terjaga berlaku ketika peningkatan kortisol daripada adrenal disertai dengan pembebasan hormon catecholamine, epinephrine dan norepinephrine. Hormon perangsang yang kuat ini pasti akan membangunkan seseorang walaupun ketika sedang tidur yang paling nyenyak. Sudah tentu, hormon ini tidak perlu diketuk jika gula dalam darah seimbang. Menjadi fleksibel secara metabolik adalah kunci untuk terus tidur.

Terdapat cara mudah untuk melihat sama ada gula dalam darah yang tidak seimbang adalah punca gangguan tidur. Makan malam yang awal dan jangan memakan snek hampir waktu tidur, apabila anda akan mengambil salah satu daripada yang berikut: satu sudu teh madu mentah, sepotong daging ayam belanda pada waktu makan tengah hari, atau satu sudu minyak kelapa. 

Cuba setiap satu secara berasingan dan lihat yang mana (jika ada) akan menghalang anda daripada terbangun pada waktu malam. Yang mana satu berfungsi adalah petunjuk kepada kecekapan metabolisme anda dalam membakar lemak sebagai bahan bakar dan bukannya bergantung kepada gula.

Jika metabolik tidak fleksibel, madu mentah mungkin satu-satunya bahan makanan yang berkesan. Jika metabolisme cekap, keton daripada minyak kelapa akan berfungsi dengan baik. Protein seperti sepotong ayam belanda terbakar lebih perlahan daripada gula segera terkandung dalam madu mentah, tetapi akhirnya boleh ditukar menjadi gula oleh hati ketika proses gluconeogenesis

Sesetengah orang melakukan yang terbaik dengan diet protein lebih tinggi, dan sepotong ayam belanda akan mengekalkan keperluan metabolik mereka sambil menyediakan sumber tryptophan yang kaya, pendahulu asid amino kepada melatonin.

Gambar Hiasan / Unsplash

Percubaan diet setiap malam ini boleh membantu tidur baik jangka masa pendek, dan memberi petunjuk kepada anda tentang daya tahan metabolisme sendiri, tetapi matlamat jangka panjang adalah untuk tidak memerlukan snek sebelum tidur pada setiap malam. Penyelesaiannya adalah dua kali ganda: mengurangkan tekanan untuk mencegah spike kortisol pada setiap malam dan mengalihkan metabolisme seseorang ke arah protein dan lemak untuk menjadi lemak yang disesuaikan. 

Strategi terdahulu boleh dicapai dengan menulis jurnal sebelum tidur untuk membebaskan kekecewaan pada hari itu juga. Yang terakhir ini boleh direalisasikan dari semasa ke semasa dengan mengamalkan diet biasa makanan rendah karbohidrat dan mengamalkan puasa yang berselang-seli atau makan secara terhad untuk meningkat atau menguatkan metabolisme seseorang.

Dengan kedua-dua pengaruh yang bertempat, hormon tekanan kekal dalam kawalan dan tidur yang nyenyak dapat dipulihkan. Memahami tafsiran budaya yang berbeza bagi fungsi ‘Hati’ adalah kunci untuk menangani secara holistik tidur sebagai gangguan metabolik. Manfaatkan ilmu terbaik dari Timur dan Barat untuk mendapatkan ganjaran tidur yang nyenyak dan memulihkan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI