25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaGaya Hidup3 tahap usia anak suka memberontak, ibu bapa perlu bijak amal ‘peraturan...

3 tahap usia anak suka memberontak, ibu bapa perlu bijak amal ‘peraturan tangki ikan’. Cara didikan untuk dihargai di masa depan

Ketika anak-anak terus menunjukkan sikap suka memberontak, ibu bapa mungkin ingin mencuba ‘peraturan tangki ikan’, yang lebih berkesan berbanding peraturan sedia ada ketika mendidik anak-anak.

Apabila memperkatakan soal anak yang suka memberontak, mungkin ramai ibu bapa akan segera membayangkan ‘walaupun mereka dipukul atau dimarahi, anak-anak tidak akan mendengar kata untuk lebih berdisiplin’. Tujuan ibu bapa biasanya mahukan anak mereka segera menyelesaikan kerja sekolah mengikut waktunya, supaya dapat tidur tepat masa, dan menurut kata apabila menjawab permintaan ibu bapa dengan beberapa patah perkataan, tetapi sebaliknya mereka menjadi lebih degil malahan semakin memberontak.

Peringkat biasa seorang anak mula menunjukkan sikap memberontak adalah seawal usia 2 tahun, dan selepas itu terdapat tiga tempoh pemberontakan. Semasa anak berada dalam peringkat pemberontakan pertama, cara didikan dan disiplin ibu bapa menentukan sama ada anak itu akan terus memberontak pada masa akan datang.

Gambar Hiasan / Unsplash

3 peringkat usia kanak-kanak suka memberontak

1. Masa pemberontakan masih bayi – sekitar usia 2 tahun

Ada ungkapan Inggeris berkata ‘teruk usia 2 tahun’ yang khusus menggambarkan tabiat seorang kanak-kanak yang berusia 2 tahun.

Kanak-kanak berusia 2 tahun itu mempunyai kesedaran diri peringkat awal, dan sering akan menjawab “tidak” untuk menyatakan pemikiran mereka tanda sedang menikmati hak mengawal diri sendiri. Lebih-lebih lagi, pemikiran anak-anak pada masa ini adalah sehala dan tidak akan fleksibel. Mereka akan terus berkata “tidak” tanpa mengira sama ada bersetuju atau tidak dengan permintaan ibu bapa. Contohnya, ibu bapa dapat melihat anak mereka memakai pakaian yang mereka berikan tetapi si kecil berkata “Saya tidak mahu memakai pakaian ini.”

2. Masa pemberontakan ketika kanak-kanak – sekitar usia 6 tahun

Apabila kanak-kanak mencapai usia 6 tahun, rasa untuk berdikari dan mendapatkan kebebasan telah mula berkembang dengan pesat.

Oleh kerana banyak perkara dan kemahuan sudah tersedia untuk mereka, kanak-kanak akan merasakan diri sudah dewasa dan mula menjadikan mereka sebagai pusat perhatian.

Ibu bapa akan mendapati anak-anak mula mempunyai rasa harga diri yang kuat, mereka sering memberi pendapat yang bertentangan dengan kehendak ibu bapa, selalu mencabar peraturan yang telah ditetapkan, dan melakukan semua yang mereka mahu lakukan mengikut idea sendiri. Sekiranya ibu bapa bersikap kurang tegas, mereka terpaksa memulihkan didikan dengan melipat gandakan usaha daripada anak masing-masing.

Kanak-kanak pada peringkat ini akan melakukan kawalan diri sendiri hingga ke akhir.

3. Masa pemberontakan kanak-kanak setelah mencapai usia 12 tahun

Ketika zaman remaja memberontak adalah tempoh yang paling menyusahkan ibu bapa. Semakin tegas ibu bapa tidak mahu anak mereka menunjukkan sikap memberontak, semakin berkeras anak ini terus cuba melakukannya berulang kali. Ada kanak-kanak yang mungkin tidak mahu menerima didikan dan tidak berjaya dalam disiplin ibu bapa.

Pada masa ini, kanak-kanak lebih mengharapkan kebebasan dengan lebih lagi, ketika perubahan fizikal dan psikologi mereka yang semakin membesar.

Ramai ibu bapa terlalu mendisiplinkan anak-anak ketika mereka melalui masa pemberontakan pertama, dan membataskan kebebasan anak-anak mereka secara berlebihan ketika anak ini sedang menginginkan kehidupan lebih berdikari. Akibatnya, ketika mengalami dua masa pemberontakan berikutnya, tindak balas anak-anak terhadap disiplin ibu bapa mereka menjadi semakin berkeras, membuatkan mereka semakin memberontak.

Perkembangan tumbesaran anak-anak memerlukan sedikit ruang kebebasan daripada ibu bapa. Ibu bapa mesti belajar menggunakan ‘undang-undang tangki ikan’ dengan baik, yang lebih berkesan berbanding sentiasa berteriak kepada anak-anak beribu kali. Apa itu undang-undang atau peraturan tangki ikan?

Peraturan Tangki Ikan

Berdasarkan kisah ini, di pintu masuk sebuah syarikat di Amerika Syarikat terdapat tangki ikan, dengan mengandungi lebih sedozen ikan tropika kecil yang sangat cantik, yang masing-masing panjangnya kira-kira 3 inci.

Saiz ikan-ikan ini tidak berubah dalam masa 2 tahun, dan panjangnya masih 3 inci. Sehinggalah pada suatu hari, anak pengerusi yang nakal datang ingin menemui bapanya dan cuba menangkap ikan kecil itu dari dalam tangki. 

Secara tidak sengaja anak ini telah memecahkan tangki ikan, dan orang ramai mengutip dan memasukkan ikan kecil ini untuk sementara ke dalam kolam air pancut di taman syarikat.

Dua bulan kemudian, ketika pekerja diarahkan pergi mencari ikan ini, mereka mendapati ikan itu telah memanjang sehingga 1 kaki.

Gambar Hiasan / Unsplash

Ceritanya, oleh kerana kekangan persekitaran, ikan ini tidak dapat membesar dalam masa 2 tahun. Setelah mengubah persekitaran, ikan dapat membesar sepanjang 7 inci dalam masa 2 bulan. Kemudian, orang ini mendapat idea dengan menggelar fenomena itu, iaitu beri lebih banyak ruang kepada anak-anak dan membiarkannya dengan perkembangan untuk membesar lebih cepat, sebagai “peraturan tangki ikan.”

Perkara yang sama berlaku ketika mempraktikkan cara didikan anak-anak. Sekiranya mahu anak-anak membesar dengan lebih cepat dan baik, ibu bapa mesti belajar memberi kebebasan kepada anak-anak mereka untuk bergerak dan berdikari.

Bagaimana cara ‘memecahkan tangki ikan’ sehingga anak anda tidak lagi memberontak?

Gambar Hiasan / Unsplash

1. Hormati minat anak-anak: Ibu bapa tidak boleh meletakkan nilai kepada anak-anak secara membuta tuli, perhatikan pilihan mereka, dan biarkan anak-anak mempunyai kemampuan untuk hidup berdikari.

2. Berikan ruang kepada anak-anak untuk masa bersendirian: Biarkan anak-anak dengan hak untuk mengawal sendiri ruang kebebasan mereka, menikmati autonomi, dan ibu bapa tidak boleh selalu memikirkan untuk sentiasa mengawal anak-anak.

3. Biarkan anak melakukan banyak perkara dengan sendiri: Apabila anak mempunyai keinginan untuk membesar dengan bebas, ibu bapa mesti belajar memberinya peluang berdikari dengan membiarkan anak menanggung akibat dan kesan, sehingga anak itu dapat membesar dengan lebih cepat dan memiliki kemampuan untuk menjaga diri sendiri.

Sudah tentu, tindakan ibu bapa yang boleh melepaskan tidak bermaksud melepaskan dan kemudian berpakat. Ibu bapa boleh melepaskan dalam had tertentu, dan yang penting adalah memberi anak-anak dengan sedikit kebebasan dan kepercayaan.

Gambar Hiasan / Unsplash

Ibu bapa mesti memahami bahawa mereka bukan majikan kepada anak, dan perlu memahami peranan ibu bapa itu adalah menjadi panduan dalam perkembangan anak-anak dan mereka tidak boleh terus bergantung kepada ibu bapa untuk semua perkara.

Untuk menjadikan anak-anak kurang memberontak, tidak cukup dengan bergantung kepada kekuatan bahasa. Bagi kanak-kanak, cara terpantas untuk menerima pengetahuan adalah melalui penceritaan dan pengajaran.

Buat mereka yang menjadi ibu bapa buat pertama kali, pasti akan menghadapi banyak masalah ketika mendidik anak-anak sedang membesar, tetapi masalah itu tidak pun dahsyat. Perkara yang dahsyat itu ialah bagi mereka yang tidak dapat mengenali masalah anak dan menyelesaikannya. Anda mesti mengetahui bahawa proses mendidik anak-anak itu adalah pembelajaran untuk memperbaiki diri sendiri juga.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI