30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGaya HidupPengumpul barang terpakai bina rumah dan rumah tangga selepas temui cincin berlian...

Pengumpul barang terpakai bina rumah dan rumah tangga selepas temui cincin berlian bernilai RM24,000 dalam sampah separuh terbakar

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu, begitulah pepatah Melayu yang menggambarkan untung nasib dan rezeki seseorang, seperti yang berlaku kepada seorang pengumpul barang terpakai dari Indonesia ini.

Kisahnya, pengumpul barangan terpakai itu berasa sangat gembira apabila dia menemui sebentuk cincin berlian yang kebetulan juga amat sepadan diacukan ke jari manisnya.

Menurut Suara.com, Harianto yang berusia 34 tahun menemui cincin itu sejak lima tahun lalu setelah berlaku kebakaran di tempat pembuangan sampah Supit Urang di Daerah Sukun, Kota Malang, Indonesia.

Gambar Hiasan / Pixabay

Lima hari selepas tragedi, bapa kepada tiga anak itu menemui sebentuk cincin berlian bernilai 80 juta Rupiah (RM 24,000) ketika sedang mengais-ngais sampah yang separuh terbakar.

Harianto, yang pada mulanya merasakan cincin yang ditemuinya itu tidak bernilai, telah menjualnya pada keesokan hari dan menggunakan wang itu untuk membina sebuah rumah berhampiran rumah ibu bapanya.

“Ia adalah cincin berlian. Ia selebar jari manis saya dan terdapat sebutir berlian sebesar biji jagung. Keesokan harinya saya menjual cincin itu kepada Sawojajar dan saya amat terkejut apabila mendapati cincin itu berharga 80 juta Rupiah,” kata Harianto.

Harianto yang bekerja sebagai pengutip sampah selama 25 tahun menambah, setelah memiliki rumah sendiri, ia memberi keyakinan kepadanya untuk meminang teman wanitanya.

Pasangan suami isteri itu kini telah mempunyai tiga orang cahaya mata.

Gambar Hiasan / Pixabay

“Saya telah lama berteman wanita, tetapi tidak berani untuk berkahwin. Tetapi apabila saya telah mendapat rumah, saya terus melamarnya,” kata Harianto.

“Saya bersyukur kerana dapat membina rumah tangga dengan bahagia bersama kurniaan anak-anak dan ia cukup bagus untuk bekerja seperti ini walaupun ia kotor,” tambahnya.

Harianto mendedahkan dia memperolehi pendapatan antara 80,000 dan 100,000 Rupiah (RM23.42 hingga 29.27) dalam sehari.

Menurut Ketua UPT Supit Urang TPA Budi Heriyanto, pengumpul barangan terpakai sering menemui item berharga termasuk paling mengejutkan senjata api dan bayi baru lahir.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI