27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaKesihatanKhairy : Penerima Sinovac akan dapat dos penggalak Pfizer

Khairy : Penerima Sinovac akan dapat dos penggalak Pfizer

Individu yang lengkap menerima 2 suntikan dos vaksin jenis Sinovac sekurang-kurangnya 3 bulan lalu akan diberi dos penggalak jenis Cominarty (Pfizer) secara heterologous.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, dos penggalak itu akan diberikan kepada individu berusia 60 tahun ke atas sebagai permulaan berikutan saranan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Pemberian dos penggalak secara heterologous ini adalah secara penggunaan ‘off-label’ dan dijadikan sebagai cabang kajian dalam kajian The Real World Evaluation of Covid-19 Vaccination (RECoVaM) serta kajian kesan advers serius selepas vaksinasi (SAFECOVAC) kepada semua penerima”.

Ujarnya lagi, pemberian dos penggalak akan diterajui oleh pengamal perubatan swasta di bawah penyelarasan ProtectHealth Corporation Sdn. Bhd.

Individu yang layak juga akan dimaklumkan menerusi aplikasi MySejahtera dan khidmat pesanan ringkas (SMS) buat individu yang tidak mempunyai aplikasi berkenaan.

Kaedah temujanji pemberian dos penggalak ini akan ditambah baik daripada masa ke masa dan tidak lama lagi, individu boleh membuat janji temu menerusi sistem yang sedang dibangunkan Kementerian Kesihatan (KKM).

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI