30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGaya HidupPenduduk Tokyo kutip sampah di sekitar stadium untuk raikan kehadiran atlet Olimpik...

Penduduk Tokyo kutip sampah di sekitar stadium untuk raikan kehadiran atlet Olimpik dan Paralimpik seluruh dunia

Adalah menjadi sebuah kebangaan jika negara sendiri menjadi tuan rumah acara sukan terbesar tidak kira di peringkat apa pun. Tahun ini rakyat Jepun merasakan perasaan bangga yang cukup luar biasa terutama penduduk Tokyo apabila temasya sukan terbesar dunia, Sukan Olimpik telah dilangsungkan di situ.

Untuk meraikan kehadiran para atlet dari seluruh dunia, penduduk Tokyo memutuskan untuk melakukan sesuatu yang sangat baik iaitu dengan mengutip sampah di sekitar Stadium Nasional.

Walaupun ketika ini kes Covid-19 semakin tinggi di negara itu, penduduk Tokyo terus berusaha untuk menjadikan kawasan stadium tetap bersih dan budaya ini sebenarnya telah mula diamalkan sejak Sukan Olimpik Tokyo 1964.

Kumpulan sukarelawan dapat dilihat mengutip sampah di sepanjang jalan berhampiran Stadium Shibuya pada 9 Ogos lalu, sehari selepas upacara penutupan Sukan Olimpik. Mereka kemudian mengasingkan sampah yang dikumpulkan menjadi beberapa kategori seperti puntung rokok, tin, botol plastik dan sampah-sampah lain.

Semua ini dilakukan dengan mematuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan. Mereka dikatakan dapat mengumpulkan sampah yang cukup untuk mengisi lima beg sampah 45 liter dalam masa satu jam!

Tidak hairanlah jika Jepun memang terkenal dengan disiplin dan kebersihan yang cukup mengagumkan. Jepun telah menunjukkan sebuah contoh yang baik dan semua negara, termasuk Malaysia boleh mencontohi mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI