30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGaya HidupKanak-kanak 11 tahun jalankan perniagaan di Shopee untuk beli telefon bimbit bagi...

Kanak-kanak 11 tahun jalankan perniagaan di Shopee untuk beli telefon bimbit bagi ikuti kelas dalam talian dan bantu keluarga

Mungkin ramai yang sudah tahu mengenai kisah seorang budak lelaki berusia 11 tahun menjadi tular baru-baru ini kerana tersalah menjual lampu di Shopee. Cerita mengenai Umar Al-Khattab mula menjadi perhatian umum apabila salah seorang pelanggannya memuat naik status mengenai pengalamannya berurusan dengan Umar.

Pelanggan bernama Cek Ammey Abu Bakar pada awalnya menyangka dia ditipu setelah menerima lampu LED yang berukuran salah.

Pelanggan tersebut kemudian menyoal Umar mengenai lampu tersebut melalui aplikasi Shopee dan terkejut apabila mengetahui bahawa Umar baru berusia 11 tahun. Ketika menerangkan tentang apa yang terjadi kanak-kanak lelaki itu meminta maaf dan menjelaskan bahawa dia baru sahaja belajar.

Setelah mengetahui tentang Umar, pelanggan tersebut kemudian memuat naik status mengenai perniagaan Umar di Facebook dan mendapat perhatian pengguna media sosial.

Kanak-kanak berusia 11 tahun itu memberitahu Malay Mail bahawa dia telah menerima sekitar 300 pesanan dalam masa sembilan hari terakhir sejak menjadi penjual Shopee.

Umar yang merupakan anak keempat dari lima beradik juga mengatakan bahawa dia berterima kasih kepada pengguna media sosial yang telah menyokong perniagaannya di mana dia menjual pelbagai barang mulai dari jam tangan, lampu LED hingga ke alat tulis.

Menurut Umar, minatnya untuk memulakan perniagaan datang setelah melihat rakan ayahnya menjelaskan kepada ayahnya tentang cara memulakan perniagaan di Shopee.

Umar yang merupakan pelajar yang berminat juga mengatakan bahawa dia banyak belajar hanya dalam masa seminggu untuk menjadi penjual.

“Saya telah belajar cara bercakap dengan pelanggan, dan saya telah belajar cara mengurus kedai saya dengan betul dengan membawa produk baru.

“Saya juga belajar bagaimana menangani masalah yang timbul. Contohnya ketika saya menyampaikan barang yang salah atau ukuran yang salah, saya menghubungi pelanggan dan meminta maaf sambil menjelaskan mengenai kesilapan saya.

“Sebilangan besar dari mereka memberikan respons yang baik terhadap penjelasan saya,” kata Umar lagi.

Ibu Umar, Nurul Huda Azman berkata, sejak kejadian anaknya menjadi tular, dia telah didatangi oleh beberapa syarikat yang memintanya menjadi penjual dropship mereka.

Tetapi dia menyuruhnya mengambil langkah perlahan dan mempelajari langkah-langkah asasnya sebelum menyetujui sesuatu.

Nurul Huda juga mengatakan bahawa Umar berusaha mengumpul wang untuk membeli sendiri telefon pintar baru agar dia dapat mengikuti kelas Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) kerana dia telah ketinggalan beberapa sesi.

Ini disebabkan oleh kekurangan alat yang dimiliki keluarga mereka untuk berkongsi antara lima orang adik- beradik yang masih bersekolah.

“Dia meminta saya untuk membelikannya telefon baru tetapi melihat keadaan semasa, kami tidak mampu membelinya.

“Kami memerlukan wang untuk membayar perkara yang lebih penting seperti utiliti rumah, makanan dan lain-lain bil.

“Jadi, saya katakan kepadanya untuk terus menjual produknya dan dia boleh membeli sendiri telefon pintar baru dari penghasilannya,” kata Huda kepada Malay Mail.

Kedua ibu bapa Umar ketika ini tidak bekerja kerana perintah kawalan pergerakan (PKP) dan telah beralih menjual produk tempatan secara kecil-kecilan.

Ayah Umar, Shamsul Bahrim mengatakan bahawa anak lelakinya itu yang menguruskan semua hal berkaitan dengan akaun Shopee.

Umar juga suka menonton dan belajar. Dia akan menghabiskan waktunya di YouTube untuk belajar mengendalikan perniagaan di platform membeli-belah dalam talian seperti Shopee dan Lazada.

Selain itu, Umar juga lah yang memutuskan produk mana yang akan dijual, dia akan menentukan harganya dan dia akan sentiasa mengemas kini media sosialnya mengenai produk yang dijual.

Shamsul juga mengatakan bahawa dia membantu Umar dengan pembungkusan dan pos kerana Shamsul berpengalaman dalam bidang logistik dan dia tidak mahu mengambil risiko membiarkan Umar menghabiskan terlalu banyak masa di luar kerana Covid-19.

Menurut Shamsul lagi, selama dua hari pertama operasi, Umar mendapat 200 pesanan yang menyebabkan pembekal mereka menyerahkan keseluruhan stok produk mereka kepada Umar untuk memudahkan operasinya.

“Mereka membiarkan kami menyimpan stok mereka dan menyuruh Umar menjual sebanyak mungkin, dan mereka akan melakukan pengiraan berdasarkan buku besar Shopee pada akhir bulan.

“Jadi, kita mempunyai titik permulaan yang baik di sini. Cuma semuanya berjalan dengan cepat dan saya masih tidak percaya bahawa Umar berjaya menjual semua itu dalam masa kurang dari tujuh hari,” katanya.

Kedai Umar di Shopee telah memperoleh lebih dari 5,000 pengikut sejak awal dan dia bertekad untuk meneruskan perniagaannya untuk mencapai sasaran membeli telefon pintar baru dan untuk membantu meringankan beban keluarganya pada masa yang sama.

Umar juga mengatakan bahawa dia ingin menjadi usahawan yang berjaya apabila dewasa kelak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI