26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupRamai ingat wanita ini cedera parah di kepala, rupanya dia datang ke...

Ramai ingat wanita ini cedera parah di kepala, rupanya dia datang ke PPV ketika sedang mewarnakan rambut.

Semakin lama, ramai rakyat Malaysia yang bukan sahaja menyedari kepentingan suntikan vaksin tetapi turut berjaya meyakinkan golongan tua khususnya untuk mendapatkan suntikan. Setakat 16 Julai 2021, sebanyak 9.3 juta Dos 1 dan 4.3 juta Dos 2 telah diberikan kepada orang ramai menerusi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dengan jumlah pemberian Dos 1 dan Dos 2 adalah sebanyak 13,621,884.

Di Pusat Pemberian Vaksin (PPV), terdapat macam-macam ragam manusia yang anda boleh saksikan. Ada yang tampil dengan berpakaian seperti adiwira, ada yang menjerit ketika mendapatkan suntikan vaksin kerana takutkan jarum dan ada juga yang datang dalam keadaan ‘tidak siap’ kerana melakukan persiapan saat akhir.

Kisah ini dikongsikan sendiri oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali Thian Siew Kim. Menurut Thian, dia telah pergi mendapatkan suntikan vaksin untuk dirinya sendiri dan apabila segalanya sudah hampir selesai, dia menerima perkhabaran mengejut daripada kakaknya bahawa nama ibu mereka yang merupakan warganegara Thailand juga telah dimasukkan sekali dalam pendaftaran untuk mendapatkan vaksin.

Gembira dengan berita tersebut, ibu Thian segera menghadirkan diri ke lokasi PPV berkenaan. Namun setibanya di sana, alangkah terkejutnya Thian apabila melihat keadaan rambut ibunya yang masih lagi basah kerana proses mewarnakan rambut.

“Sebaik sahaja ibu sampai, saya menjadi kelu. Saya marah ibu kerana datang tanpa mencuci rambutnya terlebih dahulu”.

Namun ibunya menjawab, “Mak dah bagitahu kakak kamu yang ibu sedang mewarnakan rambut. Tetapi dia cakap suntikan vaksin tidak mengambil kira keadaan rambut. Dia suruh mak datang secepat mungkin!”.

Meskipun malu dan marah dengan tindakan kakaknya, Thian tetap menebalkan muka dan menemani ibunya untuk mendapatkan suntikan memandangkan ibunya hanya mampu bercakap dalam bahasa Thai. Sepanjang masa, gelagat dua beranak ini diperhatikan oleh orang ramai dan Thian menyatakan bahawa dia terpaksa menjelaskan kepada setiap individu di setiap stesen tentang mengapa rambut ibunya begitu.

“Semua orang melihat rambutnya dan kadang-kadang lalat datang hinggap sehingga saya terpaksa menghalau berkali-kali. Orang ramai memandang saya seolah-olah saya adalah majikan yang mendera orang gajinya sehingga berdarah!”.

Kisah yang lucu dan pastinya akan menjadi kenangan mereka berdua. Lepas selesai, habislah kakak Thian kena marah~

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI