30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaSpesies memerang gergasi ditemui semula di sebuah sungai di Argentina selepas 40...

Spesies memerang gergasi ditemui semula di sebuah sungai di Argentina selepas 40 tahun alami kepupusan

Kerosakan yang dilakukan manusia hari ini membuatkan banyak flora dan fauna yang semakin pupus. Antara spesies yang semakin pupus ialah memerang gergasi (giant otter).

Namun begitu, sebuah kejadian mengejutkan telah berlaku apabila Sebastian Di Martino, pengarah sebuah badan,  Fundación Rewilding Argentina terserempak dengan seekor giant otter di Sungai Bermejo.

Penemuan tersebut sangat mengejutkan kerana spesies dikatakan telah pupus di Argentina sejak 40 tahun dahulu sehingga ramai berpendapat bahawa spesies memerang ini sememangnya telah pupus sepenuhnya di negara itu.

Paparan Skrin/YouTube

Martino dikatakan sedang melakukan rondaan di Taman Nasional El Impenetrable, sebuah taman negara yang terletak di utara Argentina pada pertengahan Mei lalu.

Dia tiba-tiba mendengar bunyi percikan di belakangnya dan apabila dia menoleh ke belakang dia melihat seekor haiwan berbulu coklat sedang berenang berhampiran dengannya.

Paparan Skrin/YouTube

Haiwan tersebut kemudian menyelam ke dalam dan muncul semula ke permukaan. Martino kemudian baru menyedari bahawa haiwan tersebut adalah memerang gergasi yang selama ini telah pupus di Argentina.

Paparan Skrin/YouTube

Martino berkata, “Saya terkejut dan teruja. Pada mulanya, saya tidak percaya bahawa apa yang saya lihat itu benar.” Dia kemudian segera mengeluarkan telefonnya untuk merakam haiwan tersebut kerana jika tidak orang pasti tidak percaya dengannya yang telah melihat memerang tersebut memandangkan spesies tersebut kali terakhir dilihat sekitar tahun 1980-an.

pets.ettoday

Masih belum diketahui dari mana asalnya memerang tersebut. Habitat terdekat memerang gergasi sebelum ini adalah di Pantanal, Paraguay yang berjarak ribuan batu.

Martino percaya bahawa memerang tersebut berenang setelah bebas dari keluarga atau mungkin spesies ini sememangnya telah tinggal di Argentina selama ini tanpa ada yang tahu.

Argentina dikatakan akan bertanggungjawab untuk memulihkan spesies memerang ini. Beberapa hari yang lalu, mereka melepaskan semula memerang yang dikurung iaitu Coco dan Alondra dan kembali ke Taman Negara Iberá. Berita baiknya, pasangan memerang itu telah melahirkan 3 ekor anak yang sihat.

Gambar Hiasan/Pixabay

Memerang spesies ini adalah memerang terbesar di dunia yang boleh membesar sehingga 1.8 meter. Spesies ini biasanya terdapat di lembah Amazon di Amerika Selatan. Haiwan ini agak bersosial dan sering hidup dalam kumpulan yang besar sekitar 20 ekor.

Mereka mempunyai masa kehamilan antara 9-10 minggu dan melahirkan 1-3 ekor anak. Memerang ini disenaraikan sebagai spesies terancam oleh Senarai Merah Spesies Terancam IUCN.

Spesies ini terancam oleh pencemaran dan degradasi habitat, penangkapan, pembangunan infrastruktur seperti jalan raya dan empangan hidroelektrik, dan perubahan iklim.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI