27.2 C
Kuala Lumpur
Friday, June 18, 2021
Utama Global Organisma di Siberia membeku selama 24,000 tahun, mampu kembali hidup

Organisma di Siberia membeku selama 24,000 tahun, mampu kembali hidup

Satu kajian baru menunjukkan bahawa organisma multiselular mikroskopik kembali hidup setelah dibekukan selama 24,000 tahun di Siberia.

Para saintis difahamkan telah menggali organisma yang disebut sebagai ‘Bdelloid rotifer’ dari Sungai Alayeza yang terletak di Artik Rusia.

Ia telah menghabiskan ribuan tahun dalam keadaan beku yang disebut sebagai ‘kelahiran tersembunyi’. Setelah dicairkan, ia boleh membiak secara aseksual.

Kajian terdahulu sering kali mempercayai bahawa organisma tersebut hanya mampu bertahan dalam keadaan beku sehingga 10 tahun.

BBC

Namun kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal Current Biology pada 7 Jun lalu menunjukkan bahawa ia mungkin mampu bertahan selama ribuan tahun.

Wakil dari Institut Sains Tanah, Fizik, Kimia dan Masalah Biologi Rusia, Stas Malavin berkata bahawa organisma multiselular dapat dibekukan dan disimpan selama ribuan tahun, kemudian dihidupkan semula.

Ujarnya lagi, terdapat lebih banyak kajian diperlukan bagi memahami bagaimana ia mencapai proses luar biasa tersebut.

Para saintis yang terlibat dalam penyelidikan ini juga telah membeku dan mencairkan puluhan spesies ini di makmal bagi menguji proses yang dimaksudkan.

Mengikut kaedah radiokarbon, usia spesimen ‘rotifer buzzard’ ini adalah antara 23960 dan 24485 tahun.

“Verruciform rotifer’ adalah sejenis organisma yang terdapat di persekitaran air tawar di kebanyakan kawasan di dunia. Nama ‘rotifer’ berasal dari bahasa Latin yang bermaksud ‘rolet’.

Organisma ini terkenal akan kemampuannya untuk menentang keadaan yang ekstrim. Menurut laporan, ia merupakan salah satu makhluk yang tahan terhadap radiasi di planet ini.

Ia juga mampu bertoleransi dengan tahap oksigen yang rendah, kelaparan, keasidan yang tinggi dan dehidrasi selama bertahun-tahun.

Selain rotifers, ada juga laporan mengenai organisma multiselular lain seperti nematoda, beberapa tumbuhan lain dan lumut, yang masih hidup setelah ribuan tahun kemudian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI