27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupPakar psikologi : Elak beri pujian mudah, sebaliknya guna 15 ayat ini...

Pakar psikologi : Elak beri pujian mudah, sebaliknya guna 15 ayat ini untuk beri galakan, semangat pada anak-anak

Sedar atau tidak, ibu bapa sebenarnya mempunyai banyak kaedah dan cara untuk memuji anak-anak.

Seorang pakar psikologi dari Stanford University dalam satu kajiannya mendapati bahawa kanak-kanak sebaiknya dipuji atas usaha dan kerja keras mereka.

Foto hiasan/Photo-AC

Menurut Carol Dweck, profesor di universiti terbabit mengatakan bahawa tindakan itu memainkan peranan penting dalam perkembangan minda kanak-kanak.

Foto hiasan/Pixabay

Jadi amalkanlah 15 kata-kata berikut :

#1 “Kamu bekerja keras!”

Apabila anak-anak menunjukkan hasil kerja mereka, jangan segera rasa gembira. Iktiraf kerja keras mereka dan tekankan kepada kepentingan usaha mereka menyelesaikannya.

#2 “Walaupun susah, kamu langsung tidak putus asa”

Apabila kanak-kanak menyelesaikan sesuatu yang mencabar, tekankan pula pada tahap ketekunan, kesabaran dan kegigihan mereka. Jika mereka gagal, beri kata-kata rangsangan agar mereka tidak berhenti dan terus mencuba hingga berjaya.

#3 “Sikap kamu terhadap sesuatu amat baik”

Foto hiasan/Pixabay

Berikan pujian terhadap sikap anak. Apabila mereka banyak menyerap tenaga positif ketika menyelesaikan tugasan, maka jangan lepaskan peluang untuk memuji sikap mereka.

#4 “Kamu banyak lakukan kemajuan”

Apabila kemampuan anak anda meningkat, berikan pujian terhadap perinciannya. Misalnya jika postur tangan anak anda ketika berenang semakin baik, tekankan bahawa ia jauh lebih baik daripada sebelumnya.

#5 “Kaedah ini sangat kreatif”

Inilah saatnya perhatian sangat diperlukan. Ia harus menjadi pengumpulan kreativiti dan pemikiran. Jadi jangan lupa untuk berikan pujian atas kreativiti mereka.

#6 “Kamu dan rakan kamu bekerjasama dengan baik”

Foto hiasan/Pixabay

Tidak kira keupayaan seseorang itu, terdapat had yang membataskan. Jadi jika anak anda dan rakannya berjaya selesaikan sesuatu misalnya, akui dan puji kemahiran komunikasi dan kerjasama mereka.

#7 “Kamu bertanggungjawab terhadap perkara ini”

Foto hiasan/Photo-AC

Tekankan kepada tanggungjawab dan sifat kepimpinan. Setiap keputusan itu harus diletakkan akauntabiliti bagi memberikan mereka daya kepimpinan yang kukuh.

#8 “Kamu langsung tidak takut berhadapan dengan kesukaran”

Berikan pujian terhadap keberanian mereka. Inilah masanya untuk mereka meningkatkan keyakinan terhadap kebolehan diri sendiri.

#9 “Baguslah kamu tolong (….seseorang…) menyelesaikan tugasnya”

Foto hiasan/Pixabay

Bantuan yang dihulur adalah sesuatu yang baik dan biarkan anak anda ketahuinya. Ia juga merupakan kaedah efektif untuk meminta bantuan dan belajar daripada pengalaman orang lain.

#10 “Pandai kamu kemas bilik atau buku”

Kebolehan menyusun kawasan dan mengatur barangan sendiri adalah manifestasi kebertanggungjawaban dan kerja yang teratur. Inilah asas kanak-kanak lakukan perkara lain dengan baik maka pujian dan galakan adalah perlu.

#11 “Saya percayakan kamu kerana….”

Kredit yang baik akan menjadikan laluan hidup anak anda menjadi lebih mudah. Jadi anda patut bantu mereka dengan memberikan kata-kata sebegitu di saat yang tepat.

#12 “Kamu berkelakuan baik ketika mengambil bahagian semasa acara hari ini”

Foto hiasan/Pixabay

Iktiraf penyertaan anak anda. Melibatkan diri dalam aktiviti berupaya meluaskan minat dan pengetahuan kanak-kanak. Jadi anda harus beri galakan untuk mereka sertai aktiviti.

#13 “Kamu menghargai pandangan orang lain dan kamu lakukannya dengan sangat baik”

Puji sikap keterbukaan anak anda. Dengan nasihat dan pengalaman daripada orang lain, keupayaan kanak-kanak akan terus bertambah baik. Perkembangan minda yang sihat seiring dengan sikap dan minda yang terbuka.

#14 “Saya gembira kamu buat keputusan”

Foto hiasan/Photo-AC

Akui kebolehan mereka memilih sesuatu. Tugasan dan kerja keras kadang kala memerlukan seseorang untuk memilih dan menukar strategi dan ia bukanlah mudah. Maka berikan mereka pujian.

#15 “Kamu ingat (tentang sesuatu)..”

Foto hiasan/Photo-AC

Pemahaman mereka daripada pelbagai sudut dan aspek terhadap sesuatu perkara adalah sesuatu yang perlu ditekankan, selain daripada keupayaan memori mereka terhadap sesuatu. Jadi mereka akan jadi lebih berhati-hati.

Kanak-kanak yang mempunyai perkembangan minda yang sihat tidak akan mudah berputus asa dan mempunyai ketahanan yang lebih besar.

Memberikan peluang untuk anak-anak mempunyai minda yang berorientasikan perkembangan akan menjadikan mereka mampu meraih peranan dalam masyarakat dan lebih cenderung untuk berjaya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI