29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaLelaki cuba lintas penghadang jalan di daerah PKPD dirakam dengan dron pihak...

Lelaki cuba lintas penghadang jalan di daerah PKPD dirakam dengan dron pihak berkuasa

PARIT BUNTAR- Unit Dron Angkatan Pertahanan Awam Malaysia telah membantu PDRM di Perak dalam memastikan orang ramai mengikuti peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang telah ditetapkan.

Pegawai Unit Operasi APM Perak, Ahmad Muafiri Mohamad berkata, penugasan unit dron itu bergantung kepada keperluan Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh.

Katanya, apabila diperlukan, unit itu akan digerakkan bagi melakukan tinjauan dan pemantauan udara menggunakan dron di sekitar Ipoh.

“Tujuan pemantauan menggunakan dron ini ialah bagi memastikan masyarakat di Ipoh mematuhi SOP PKPD sepenuhnya.

“Ketika pemantauan menggunakan dron di sesuatu kawasan, jika kita mengesan berlaku pelanggaran SOP seperti aktiviti berkumpulan, kami akan mengambil video atau gambar dan disalurkan segera kepada IPD Ipoh untuk tindakan lanjut,” tambahnya lagi.

Ekoran usaha inilah yang telah membuatkan pesalah yang cuba melintasi penghalang telah ditangkap imejnya melalui dron yang digunakan.

Baru-baru ini seorang pemuda berbaju kuning dilihat sedang cuba merentas penghadang jalan dengan basikalnya. Kejadian tersebut dirakam pada Jumaat, 28 Mei lalu sekitar jam 9.00 pagi. Video tersebut kemudian telah dikongsikan di laman Facebook Info Roadblock JPJ / Polis.

Aksi pemuda tersebut jelas sekali dirakam oleh dron sebelum dia membatalkan niatnya setelah menyedari pergerakannya diperhatikan melalui dron yang berada di atasnya. Dia kemudian segera menunggang basikalnya dan berpatah balik untuk kembali semula ke tempat asalnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI