27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGaya HidupPemandu Grab usaha tanya beli telefon pintar hutang dulu untuk cari rezeki,...

Pemandu Grab usaha tanya beli telefon pintar hutang dulu untuk cari rezeki, tidak sangka apa yang jadi lepas itu undang kisah lebih sebak

Ketika zaman pandemik semua orang diduga dengan kesusahan. Yang hidup senang semakin berasa kekurangan, dan yang hidup susah semakin berasa lebih susah. Tidak kira siapa, semua orang akan mengadu hidup semakin susah.

Akibat kehilangan punca rezeki sama ada dibuang kerja atau perniagaan terpaksa ditutup sementara atau tidak mampu diteruskan lagi, semua orang terpaksa juga meneruskan kelangsungan hidup tidak kira apa pun, asalkan dengan terus berusaha.

Antaranya ada yang terpaksa meneruskan kehidupan dengan menjadi pekerja penghantar makanan atau pemandu Grab dan teksi demi menyara keluarga.

Sekadar Gambar Hiasan / Unsplash

Seorang aktivis sosial dan pengasas ‘Dana Kita’ yang dikenali ramai, Cikgu Fadhli Salleh baru-baru ini dalam hantaran di laman Facebook menceritakan bagaimana seorang pemandu Grab berbangsa Singh telah datang ke kedai gajet miliknya untuk membeli telefon pintar yang baru kerana telefon pintar lamanya telah rosak. Telefon itu tidak lagi boleh digunakan untuk kerja sehariannya yang amat penting.

“Cikgu, ada lelaki bangsa Singh datang hendak beli telefon. Tapi dia cuma ada RM24 sahaja. Saya dah cakap, kedai kita tak boleh hutang. Tapi dia merayu juga. Macam mana ni cikgu?” pekerjanya bertanyakan Cikgu Fadhli.

Cikgu Fadhli kemudian keluar bertanyakan lelaki ini dengan berkongsi kisah terdesaknya pada hari itu yang menyedihkan.

Kata lelaki ini, dia cuma bekerja sebagai pemandu Grab yang tinggal bersama ibu yang berusia 72 tahun. Punya seorang anak berusia 4 tahun hasil perkahwinan dengan bekas isterinya.

Facebook

Setiap hari dia akan menghantar anaknya ke rumah pengasuh dan layan anaknya dengan baik tanpa pernah memutuskan hubungan dengan anak tunggal yang amat disayanginya.

Kemudian lelaki ini mengeluarkan dompet dengan isi kandungannya bernilai RM24 itu sambil berkata, “Cikgu, ini sahaja duit saya. Telefon saya rosak. Macam mana saya hendak bawa Grab? Boleh tidak kalau saya bayar ansur-ansur?”

“Kedai kami tidak buat ansuran uncle,” jelas Cikgu Fadhli.

Lantas dia membalas, “Kalau macam itu, saya terpaksa cari along dan pinjam duit hendak beli telefon. Telefon penting untuk saya buat kerja.”

Mendengar perkara itu, Cikgu Fadhli menahannya dan bertanya, “Uncle, tunggu! Uncle hendak telefon yang macam mana?”

Dia berhenti dan memandang mata Cikgu Fadhli sambil berkata, “Saya tak ada duit.”

Cikgu Fadhli bertanya sekali lagi, “Uncle hendak yang mana? Ini yang paling murah tapi dah okey dah.”

Sambil mengarahkan pekerjanya menghulurkan telefon yang dicadangkan kepada pemandu Grab ini.

Kemudian dia berkata, “Saya tak ada duit cikgu…”

Sambil tersenyum Cikgu Fadhli berkata, “Kedai saya memang tidak boleh memberi ansuran. Boleh bankrap kalau semua orang hutang. Tapi kita sama-sama manusia. Uncle terdesak dan perlu bantuan. Saya mampu tolong, mesti tolong uncle punya. Cuma janji jangan tipu sama saya sahaja. Ada berapa lebih bayar sikit-sikit.”

Nampak air mata lelaki ini mahu bergenang keluar. Matanya mula merah dan dia keluarkan kad pengenalan dari dompetnya sambil berkata, “Cikgu pegang IC saya, tak akan tipu cikgu!”

Cikgu Fadhli tersenyum sahaja lalu menyuruh pemandu Grab ini untuk menyimpan sahaja kad pengenalannya dan mengambil telefon pintar barunya.

Sebelum dia beredar, Cikgu Fadhli menyuruhnya menunggu sebentar dan kemudian menyerahkan satu kotak ‘Dana Kita’ berisi beras, minyak masak, sardin, gula, susu dan lain-lain barang keperluan.

“Saya urus NGO juga bantu orang susah. Bawa balik boleh masak dengan mak,” kata Cikgu Fadhli kepada pemandu Grab ini.

Facebook

Tulisnya dalam hantaran itu, “Masa ini dia tidak dapat berkata apa sudah. Terus mengalir air mata dia. Tidak dapat ditahan lagi sebak di dada.”

“Syukurlah. Hari ini ada insan yang mendapat bantuan lagi. Tidak kisah bangsa apa, agama apa, asal mereka layak dan benar-benar memerlukan, pasti akan membantu semampu yang boleh,” tulis Cikgu Fadhli Salleh.

Semoga anda dan kumpulan sentiasa murah rezeki untuk terus membantu orang lain. 

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI