31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupLupus biskut raya secara haram di tepi jalan terima kecaman, pihak berkaitan...

Lupus biskut raya secara haram di tepi jalan terima kecaman, pihak berkaitan tertera dalam logo tampil jelaskan salah faham

Pada 16 Mei, kecoh di media sosial apabila seorang netizen memuat naik beberapa gambar yang menunjukkan timbunan stok biskut raya yang telah luput tarikh dilupuskan secara haram di tepi jalan. 

Hantaran oleh pengguna Facebook Ahmad Fahmi yang berbunyi, “Macam mana stok biskut raya korang tahun ni? Banyak habis ke belum? Kalau tidak habis janganlah membazir… Sedekah dekat jiran-jiran cepat, jangan tunggu sampai luput tarikh. Lepas tu buang dalam hutan… Ini contoh orang buang biskut raya, jumpa masa berbasikal semalam.”

Facebook

Lambakan biskut raya yang dibuang secara tidak bertanggungjawab itu ditemui ketika beliau sedang menunggang basikal secara kebetulan di tepi jalan di laluan Kampung Baharu Dengkil, yang telah menimbulkan salah faham sehingga menarik perhatian para netizen lain.

Lantas para netizen yang tidak mengetahui hal sebenar mula mengecam perbuatan tersebut yang dianggap satu pembaziran dan mencemarkan alam sekitar.

Facebook

Akibatnya pihak yang terlibat yang tertera dalam logo di penutup biskut raya terbabit iaitu Hotel Tenera, Yayasan Pendidikan Malaysia dan Pertubuhan Orked Penyayang telah tampil dalam satu kenyataan media dan membuat laporan polis, dengan menegaskan serta menafikan mereka terlibat dalam isu pelupusan bekas biskut raya secara haram itu.

Pihak berkaitan menjelaskan bahawa urusan pengedaran biskut raya tersebut telah pun berakhir pada bulan September tahun lalu.

Facebook

Pengurusan Hotel Tenera dalam kenyataan media bertarikh 17 Mei berkata, “Pengurusan Hotel Tenera dengan tegas menafikan sebarang kaitan dengan isu tular pelupusan pengedaran secara haram bekas biskut raya di laluan Kampung Baharu Dengkil.”

“Merujuk kepada gambar-gambar, jelas bekas-bekas kuih adalah keluaran tahun 2020 dan pengedaran serta serahan sepenuhnya telah selesai dilakukan kepada pihak-pihak yang terlibat pada September 2020.”

Facebook

“Pengurusan Hotel Tenera menegaskan bahawa tiada stok lebihan yang masih ada dalam simpanan untuk keluaran 2020,” jelas mereka.

Sementara itu Yayasan Pendidikan Malaysia (YPM) telah membuat laporan polis pada 18 Mei berhubung isu pembuangan biskut raya luput tarikh berkenaan bagi tujuan membersihkan nama baik dan imej mereka.

Facebook

“Pihak YPM menyeru orang ramai supaya berhenti daripada membuat sebarang spekulasi dan andaian yang boleh menimbulkan fitnah serta mencemar nama YPM dan Pertubuhan Orked Penyayang kerana kes ini masih dalam siasatan pihak berwajib,” kata wakil mereka.

Dalam perkembangan terbaru, dilaporkan tempat kejadian telah pun dibersihkan dan ada pihak yang sudah mengambil semua sisa buangan lambakan biskut raya yang bertarikh luput 18 Disember 2020 berkenaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI