31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalJabatan Negara, penggubal undang-undang kecam serangan terhadap wartawan Epoch Times di Hong...

Jabatan Negara, penggubal undang-undang kecam serangan terhadap wartawan Epoch Times di Hong Kong

Jabatan Negara mengecam serangan ganas terhadap seorang wartawan Epoch Times di Hong Kong dan menyifatkan ia sebagai “tidak dapat diterima” dan mendesak penyelidikan menyeluruh.

“Amerika Syarikat mengutuk serangan baru-baru ini yang dilakukan terhadap seorang wartawan Epoch Times”, kata jurucakap Jabatan Negara kepada The Epoch Times.

“Serangan terhadap wartawan tidak dapat diterima dan tidak dapat ditoleransi. Kami mendesak pihak berkuasa untuk menyelesaikan penyiasatan penuh mengenai kejadian ini serta serangan baru-baru ini terhadap premis percetakan Epoch Times Hong Kong”.

Wartawan Epoch Times Hong Kong, Sarah Liang bercakap dengan media tempatan di luar Hospital Queen Elizabeth di Hong Kong pada 11 Mei 2021 (Song Pi-lung | The Epoch Times)

Pada hari Selasa pagi, seorang lelaki tidak dikenali menyerang wartawan, Sarah Liang di Hong Kong dengan pemukul sofbol aluminium di luar bangunan kediamannya.

Tanpa mengucapkan sepatah kata, lelaki itu memukulnya lebih 10 kali di kakinya, menyebabkan dia jatuh ke tanah. Pelaku itu segera melarikan diri dengan Mercedes-Benz hitam, meninggalkan Sarah dengan kesakitan dan banyak kesan lebam di kaki.

Liang dibawa ke Hospital Queen Elizabeth dengan ambulans, di mana polis tiba beberapa jam kemudian untuk mengambil nota. Dia masih berada di hospital pada jam 6:30 petang waktu tempatan.

Kaki Sarah Liang yang mengalami bengkak dan lebam (Song Pi-lung | The Epoch Times)

Kejadian itu menandakan dalam siri serangan terbaru di gerai tempatan yang menjadi salah satu daripada beberapa suara bebas yang masih ada di bandar ini.

“Saya merasakan ini seperti pengisytiharaan perang terhadap semua di Hong Kong. Samseng sekarang memerintah Hong Kong”, kata Liang kemudiannya.

Seorang saksi bernama Li, yang telah menonton program Liang, mengatakan bahawa penyerang itu berusia sekitar 40 tahun dengan memakai kacamata.

“Serangan ini mungkin merupakan satu lagi contoh mengerikan dari Parti Komunis China yang menggunakan kekerasan untuk mendiamkan pengkritik mereka dan sesiapa yang sepakat dengan mereka bertanggungjawab atas pelanggaran hak asasi manusia dan penindasan di Hong Kong”, kata wakil Greg Steube dalam e-mel kepada The Epoch Times.

Sarah ketika bercakap dengan media di luar Hospital Queen Elizabeth, Hong Kong (Song Pi-lung | The Epoch Times)

“Namun, walaupun mesin cetak mereka hancur dan wartawan mereka menjadi sasaran, Epoch Times tidak pernah mundur daripada mengatakan kebenaran mengenai kezaliman PKC dan kami memuji keberanian mereka”, katanya.

Anggota Kongres itu merujuk kepada pecahnya mesin cetak Epoch Times tempatan yang berlaku sebulan sebelumnya.

Pada 12 April, empat penceroboh – dua daripadanya menggunakan tukul, menghancurkan komputer dan peralatan percetakan, sehingga kemudahan itu terpaksa ditutup sementara. Ini adalah serangan kelima di premis percetakan sejak didirikan pada tahun 2004, dengan lelaki bertopeng berusaha membakarnya pada bulan November 2019.

Pernyataan dari Hong Kong Epoch Times meminta ‘masyarakat umum di Hong Kong untuk terus mendukung The Epoch Times’ dan berjanji untuk terus memberikan liputan yang benar dan melindungi Hong Kong.

Liang sendiri sering melihat kenderaan yang mencurigakan berhampiran kediamannya. Pada hari kejadian, seorang lelaki yang memakai topi hitam dan berpakaian serba hitam berlari ke arahnya ketika dia sedang menunggu bas di kawasan kejiranan. Dia memerhatikan sebuah bar hitam jatuh dari saku lelaki tersebut, lelaki itu mengutipnya dan beredar tidak lama selepas itu.

Dia juga mendapati seorang lelaki pertengahan umur mengikutinya pada 26 April ketika dia melangkah keluar dari stesen kereta api tempatan. Liang sengaja mengelilingi kawasan sekitar untuk mengelakkan lelaki tersebut, tetapi lelaki itu berjalan ke premis di mana dia telah mengatur wawancara, seolah-olah mengetahui ke mana dia pergi. Dia berlari pergi selepas Liang berhadapan dengannya.

Seorang lelaki berpakaian serba hitam yang mengekori Sarah Liang pada hari kejadian (Sarah Liang | The Epoch Times)

Serangan terhadap Liang mendapat kecaman daripada penggubal undang-undang AS dan persatuan wartawan.

Wakil Michelle Steel menyamakan kejadian itu sebagai serangan langsung terhadap demokrasi. “Sekiranya benar bahawa PKC berada di belakang serangan ini, mereka mesti bertanggungjawab”, katanya kepada The Epoch Times.

Koordinator program CPJ Asia, Steven Butler dalam satu kenyataan mengatakan bahawa polis Hong Kong tidak boleh membiarkan serangan biadab dan tidak beretika terhadap wartawan Epoch Times, Sarah Liang tidak dapat diselesaikan.

“Pihak berkuasa harus tanpa membuang masa membawa pelaku ke muka pengadilan dan harus memastikan keselamatan bagi semua wartawan yang bekerja di Hong Kong”, katanya.

PEN America, sebuah organisasi tidak mengamalkan keuntungan di New York yang menganjurkan kebebasan bersuara, juga menyerukan “penyelidikan penuh, telus, dan tidak memihak.”

“Tidak ada taktik yang lebih berbahaya untuk ‘mendiamkan’ akhbar bebas daripada menyerang wartawan secara fizikal”, kata jurucakap kepada The Epoch Times.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI