27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupBuntu genggam RM2, pak cik pangku anak hanya mampu buka puasa dengan...

Buntu genggam RM2, pak cik pangku anak hanya mampu buka puasa dengan air dan kurma sambil tenung menu Burger King

Bulan Ramadan yang mewajibkan seluruh umat Islam berpuasa, adalah masa di mana mereka yang berpuasa itu untuk memperbanyakkan ibadah, membuat amal kebajikan dan kebaikan serta merenung kekurangan dan kelebihan diri sendiri.

Dengan berpuasa, umat Islam diharapkan dapat meningkatkan disiplin diri menahan lapar dan dahaga serta menjadi pemurah, iaitu dengan mengingati kesusahan hidup orang lain yang tidak berkemampuan.

Facebook

Seorang warganet @prof_dr_firdaus berkongsi di Facebook tentang pengertian bulan Ramadan pada tahun ini. Ikuti hantarannya di bawah ini:

Kita ini kadang-kadang rasa tidak tahu hendak buka puasa apa sebab tak boleh memutuskan hendak makan mana satu sebab banyak sangat pilihan. 

Tapi hakikatnya dekat luar sana ada orang yang tak boleh memutuskan hendak berbuka puasa apa sebab dalam poket hanya ada RM2.00 sahaja.

Hendak bagi makan apa dekat anak. Dekat tangan ada sekotak kurma.

Pak cik ini saya jumpa dekat depan 7 Eleven Taman Melati waktu saya baru keluar membeli Burger King untuk berbuka puasa pada pukul 8 malam. 

Lambat buka puasa sebab petang tadi asyik membebel sorang-sorang tak boleh memutuskan hendak berbuka apa dalam ofis. Saya tanya pak cik ini sudah buka ke belum, dan dia kata sudah minum air dengan kurma.

Saya jenis yang tiada tunai jadi tidak sampai hati pula tinggal macam itu sahaja sebab tengok anak dia umur 5 tahun. Tentu lapar!

Akhir sekali beli sahaja apa yang dia hendak makan dekat Burger King tu. Dekat rumah, dia cakap ada isteri dan 2 orang anak yang masih kecil. 

Dia kerja jual kotak-kotak, sebelum ini saya rasa selalu juga nampak dia dekat sini.

Hari ini pak cik tak kerja sebab itu dia bawa anak dia yang kecil jalan-jalan keluar sebab lama sangat anak dia tak keluar jalan-jalan sebab takut lapar, nanti kena makan dekat luar kena ada duit lagi, katanya.

Pengajaran yang telah saya dipelajari. Saya balik ofis rasa sebak sangat sebab petang tadi asyik membebel sebab tidak reti memutuskan hendak makan apa sebab kita ada banyak pilihan. 

Padahal pak cik tu dengan anak dia buntu tidak boleh memutuskan hendak makan apa sebab dia dan keluarganya tidak bernasib baik macam kita semua.

Facebook

Mari kita renung dan fikirkan akan kelebihan juga kekurangan diri sendiri ketika berada di bulan yang mulia ini, sambil sentiasa bersyukur dengan apa sahaja yang kita masih ada. Elakkan pembaziran dan hidup bersederhana.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI