28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalIsu kapas Xinjiang : Jenama Barat dikaburkan di stesen TV China

Isu kapas Xinjiang : Jenama Barat dikaburkan di stesen TV China

Stesen TV China telah mengaburkan logo jenama Barat semasa program mereka, bagi menunjukkan sokongan terhadap kempen kapas Xinjiang, China.

Langkah ini telah melambatkan sebilangan siaran, kerana penyunting pasca-produksi perlu menapis segala-galanya – daripada kemeja-T hinggalah ke kasut.

Peruncit Barat menghadapi reaksi balas di China setelah mereka menyatakan keprihatinan terhadap tuduhan penggunaan buruh paksa minoriti Uyghur dalam pengeluaran kapas.

Beijing dalam pada itu, menafikan perkara tersebut dan banyak jenama menghadapi boikot dalam kebelakangan ini.

Wujud kemarahan pengguna di media sosial, sementara selebriti pula secara terbuka menghentikan penggunaan jenama Barat dan menyatakan sokongan untuk kapas Xinjiang.

Kini rancangan TV popular bergegas menunjukkan sokongan mereka tetapi dengan hasil lucu yang tidak disengajakan.

Contohnya menerusi rancangan popular, ‘Sisters Who Make Waves’ menampilkan penyanyi dan pelakon seperti ‘terbang’ apabila kasut yang dipakai dikaburkan.

BBC

Begitu juga dengan rancangan realiti Chuang 2021, di mana pengaburan jenama Barat turut dilakukan pada pakaian para peserta daripada kepala hinggalah ke kaki.

Namun agak mencabar untuk mengaburkan jenama Barat pada program pertandingan realiti TV ‘Youth With You’, memandangkan jumlah peserta yang ramai.

Syarikat produksi di belakang rancangan itu, iQiyi, telah mengeluarkan notis pada 25 Mac yang mengatakan bahawa episod berikutnya harus ditangguhkan, tetapi tidak memberikan alasan.

Dua hari kemudian, penonton segera melihat bahawa logo jenama telah dikaburkan pada kemeja-T lebih daripada 50 orang.

Isu kapas mula timbul setelah AS dan pemerintah barat lainnya meningkatkan tekanan terhadap China atas tuduhan pelanggaran hak asasi manusia di wilayah barat laut Xinjiang.

Kempen kapas Xinjiang bermula bulan lalu ketika media dan negara netizen China mengetengahkan H&M mengenai pernyataan yang dibuat tahun lalu.

Ia kemudian segera berkembang untuk merangkumi banyak jenama lain. Beberapa kedai dalam talian telah disekat di China bahkan telah hilang daripada beberapa peta digital.

BBC

Beberapa jenama yang terlibat dalam kontroversi itu termasuk Nike, Adidas dan Puma – semua anggota Better Cotton Initiative (BCI), sebuah kumpulan tidak berasaskan keuntungan yang mempromosikan pengeluaran kapas secara lestari.

Kumpulan itu mengatakan pada bulan Oktober bahawa mereka telah menangguhkan kegiatan di Xinjiang serta melesenkan kapas di wilayah itu, dengan alasan tuduhan dan peningkatan risiko kerja paksa.

Pada bulan Disember, BBC telah menerbitkan penyiasatan berdasarkan penyelidikan baru yang menunjukkan China memaksa ratusan ribu kaum minoriti termasuk Uyghur untuk bekerja secara manual di ladang kapas Xinjiang.

Sementara itu, banyak pengguna media sosial juga berasa ‘simpati’ pada pekerja pasca-produksi. Salah seorang meninggalkan komen di Weibo, “Mereka bekerja sangat keras. Saya rasa mereka tidak dapat tidur hari ini”.

Ini hanyalah contoh terbaru mengenai pengaburan program TV di China. Budaya hip-hop, tatu dan perpecahan semuanya telah ditapis pada masa lalu.

Pada tahun 2019, keputusan platform penstriman video China yang popular untuk menapis telinga pelakon lelaki yang memakai anting-anting, mencetuskan perdebatan hangat dalam talian.

Banyak yang menggunakan media sosial pada masa itu untuk menyuarakan berpendapat bahawa penapisan didorong oleh keinginan untuk melindungi peranan jantina ‘tradisional’.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI