31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaKKM kesan 9 kes baru COVID-19 libatkan varian Afrika Selatan

KKM kesan 9 kes baru COVID-19 libatkan varian Afrika Selatan

PUTRAJAYA – Dalam satu kenyataan pada 1 April lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham ada mengatakan bahawa Malaysia telah mengesan kes varian COVID-19 Afrika Selatan dalam dua kluster yang berbeza.

Kluster tersebut adalah kluster Jalan Lima yang terletak di Sepang, Selangor dan kluster Kebun Baru di Kuala Langat, Selangor.

Dr Noor Hisham mengatakan bahawa analisis filogenetik dan korelasi geografi menunjukkan kemungkinan bahawa kes varian B.1.351 berasal dari sumber jangkitan yang sama.

Gambar Hiasan/Twitter

Menurut beliau lagi, analisis ‘genome sequence’ menunjukkan bahawa jangkitan itu berpunca daripada seorang pekerja yang bekerja di sebuah syarikat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang.

Jangkitan itu kemudian dipercayai telah tersebar dalam kalangan kepada penduduk di Kuala Langat.

“Dua kes dipercayai dari kluster Jalan Lima, yang merupakan pekerja di salah satu syarikat yang berpusat di KLIA,” katanya, sambil menambah bahawa, “(Di antara dua kes tersebut, satu) kes adalah dari kluster Kebun Baru dan satu lagi adalah ahli keluarga pesakit positif COVID-19 yang tinggal di rumah yang sama. “

Dilaporkan bahawa lebih banyak ujian ‘genome sequence’ dilakukan di daerah Sepang dan Kuala Langat berikutan penemuan varian B.1.351 dalam kes positif COVID-19. Lima lagi kes positif yang dijangkiti varian didapati dalam hasil ujian.

“Satu kes adalah dari kluster Jalan Lima dan empat kes dari kluster Kebun Baru,” kata Dr Noor Hisham.

Pada hari Isnin, 29 Mac, kluster Jalan Lima yang mencatat 57 buah kes telah berakhir bersama dengan varian Afrika Selatan.

Gambar Hiasan/Twitter

Walau bagaimanapun, kluster Kebun Baru yang mencatat 1,111 kes dilaporkan secara keseluruhan direkodkan masih aktif dan dijangka akan berakhir pada 25 April.

Mutasi B.1.351 pada mulanya dilaporkan di Afrika Selatan dan United Kingdom pada bulan Disember 2020.

Ekoran itu, pada Januari tahun ini beberapa negara seperti AS, Kanada, Jerman, Australia, dan Korea Selatan mula melaporkan kes yang melibatkan varian tersebut.

Para saintis mempunyai kebimbangan mengenai mutasi B.1.351 kerana ianya lebih mudah menular berbanding dengan varian lain serta tidak memberi kesan kepada vaksin yang ada kini.

Namun, Pfizer dan BioNTech telah menunjukkan bahawa vaksin mereka berkesan terhadap varian Afrika Selatan, seperti yang dilaporkan oleh AFP.

Setelah mengesan varian Afrika Selatan, Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan mereka akan terus berwaspada terhadap kemunculan varian di Malaysia

Dr Noor Hisham berkata bahawa Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) bersama dengan Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Langat dan Pejabat Kesihatan Daerah Sepang akan terus melakukan ujian ‘genome sequence’ pada sampel klinikal yang diambil dari kawasan-kawasan tersebut.

Ini adalah untuk memantau varian B.1.351 dan juga untuk mengesan varian baru di kawasan yang terjejas.

“Kami berharap semua usaha untuk mengekang penyebaran varian baru ini akan membantu negara ini memutuskan rantai jangkitan COVID-19 di Malaysia.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI