25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalPenasihat PKC gariskan rancangan terperinci untuk kalahkan AS, termasuk manipulasi pilihan raya

Penasihat PKC gariskan rancangan terperinci untuk kalahkan AS, termasuk manipulasi pilihan raya

Seorang profesor China terkemuka, yang juga penasihat Parti Komunis China (PKC)  telah menyusun rancangan komprehensif agar rejim komunis mengambil alih Amerika Syarikat sebagai kuasa besar dunia.

Strategi multi-serampang profesor itu melibatkan pelbagai tindakan jahat untuk menumbangkan AS sambil mengukuhkan rejim China. Ini termasuk campur tangan dalam pilihan raya AS, mengawal pasaran, menanam musuh global untuk mencabar AS, mencuri teknologi AS, memperluas wilayah China dan mempengaruhi organisasi antarabangsa.

Xi Jinping ketika bertemu dengan Presiden AS, Joe Biden di White House, Washington pada 14 Februari 2012/Getty Images

Jin Canrong, seorang profesor dan dekan bersekutu Sekolah Pengajian Antarabangsa di Universiti Renmin, Beijing menjelaskan rancangan itu semasa pidato pada Julai 2016 mengenai “Falsafah Strategik Sino-AS”.

Ucapannya itu diberikan selama dua hari penuh di Southern Club Hotel Business Class di bandar Guangzhou selatan China. “Kami ingin menjadi pemimpin dunia” kata Jin, menjelaskan keinginan pemimpin China, Xi Jinping untuk “pemulihan nasional” negara terbabit.

Digelar guru kebangsaan oleh netizen China, Jin adalah seorang sarjana terkemuka yang terkenal dengan retorik anti-AS. Dia adalah penasihat kepada beberapa organisasi PKC, termasuk dua badan berkuasa (Jabatan Organisasi dan Jabatan Kerja Bersatu) walaupun tidak jelas seberapa rapatnya dia dengan Xi.

Jin juga merupakan profesor pelawat di Gerald Ford School of Public Policy di University of Michigan, pada tahun 2003 dan 2007.

Program ‘How Xi Jinping Led China’s COVID-19 Battle’ yang disiarkan di kaca televisyen di London pada 4 Februari 2021/Getty Images

Melemahkan Amerika Syarikat

Strategi menjatuhkan Amerika Syarikat mempunyai dua komponen yang menyeluruh : melemahkan Amerika melalui sumber dalaman dan asing. Keduanya, memperkukuhkan kekuatan ekonomi, ketenteraan dan diplomatik rejim China.

Dengan menggunakan metafora syarikat untuk menggambarkan dinamik AS-China, Jin menyamakan AS dengan presiden syarikat dan China dengan naib presiden yang mahukan jawatan tertinggi.

“Amerika Syarikat adalah lelaki pertengahan umur yang tampan, mempunyai kemampuan yang kuat dan menerima sokongan kebanyakan pekerja”, katanya.

“(Untuk menggantinya), pertama sekali kita perlu membuat syarat untuk memudahkan AS melakukan kesalahan. Kedua, kita harus menjadikannya sesibuk mungkin (menangani masalah), sehingga akan merasa tertekan dan ingin menyerah. Ketiga, kita harus menjalin hubungan dengan AS, sehingga mereka tidak dapat menyerang kita”.

Jin mengatakan PKC sedang memikirkan banyak cara untuk melemahkan Amerika Syarikat, yang disifatkannya sebagai tugas yang sangat sukar. Dia turut menawarkan empat taktik praktikal.

Memanipulasi Pilihan Raya

Jin mencadangkan agar PKC campur tangan dalam pilihan raya AS untuk membolehkan calon pro-Beijing berkuasa. Dia memilih pemilihan kerusi di Dewan Perwakilan sebagai sasaran yang mudah.

“Pemerintah China ingin mengatur pelaburan China di setiap daerah kongres untuk mengawal ribuan pengundi di setiap daerah”, kata Jin.

Dia menyatakan bahawa dengan jumlah penduduk AS sekitar 312 juta di 435 daerah kongres pada masa itu, terdapat kira-kira 750,000 penduduk yang tinggal di setiap daerah.

“Kadar undian di AS adalah sekitar 30%, yang bermaksud sekitar 200,000 penduduk di setiap daerah kongres memilih perwakilan di daerah itu”, kata Jin.

“Biasanya, perbezaan undian antara dua calon adalah 10,000 atau kurang. Sekiranya China mempunyai ribuan undi, maka China akan menjadi bos calon”. Jin mengatakan bahawa cita-cita China adalah untuk mengawal sekurang-kurangnya Dewan Perwakilan AS.

“Senario terbaik ialah China dapat membeli AS dan mengubah Dewan Perwakilan menjadi Jawatankuasa Tetap kedua Kongres Rakyat Nasional”, katanya, merujuk kepada jawatankuasa yang mengawasi badan perundangan cap PKC.

Mengawal pasaran AS

Sebuah kapal kontena berlabuh di pelabuhan di Qingdao, wilayah Shandong, China pada 17 Mei 2019/AFP

Meningkatkan pelaburan China di Amerika Syarikat adalah cara lain untuk memberi pengaruh dalam sistem politik negara itu, kata Jin, sambil menyatakan bahawa taktik ini mempunyai manfaat tambahan untuk memperkaya pengusaha China dan PKC.

“Peluang pelaburan di Amerika Syarikat secara relatifnya adalah baik. Pasaran AS terbuka berbanding pasaran Jepun dan Eropah”, katanya. Dia menambah bahawa kekuatan pasaran termasuk ukuran, ketelusan, dan kestabilannya.

Dia mengatakan bahawa rejim China mahu peniaga China menguasai pasaran AS dan mengembangkan perniagaan mereka di negara itu.

Untuk mencapai tujuan ini, rejim China cuba berunding dengan Washington untuk Perjanjian Pelaburan Dua Hala AS-China (BIT). Perjanjian itu dirundingkan secara aktif selama satu dekad sebelum 2017, tetapi tidak termasuk dalam agenda pemerintahan Trump.

Beberapa syarikat AS ingin memasuki pasaran China, sementara Majlis Perniagaan AS-China telah menganjurkan untuk menandatangani BIT.

Memupuk musuh AS

Peluru berpandu balistik antara benua dilancarkan oleh kapal selam nuklear Vladimir Monomakh daripada tentera laut Rusia dari Laut Okhotsk, Rusia pada 12 Disember 2020/AP

Jin mengatakan “tugas strategik” PKC adalah untuk memastikan AS tidak mempunyai kurang daripada empat musuh. Itulah yang diperlukan untuk meregangkan sumber AS sambil mengganggu kerajaan dalam perbahasan domestik mengenai ancaman mana yang harus diutamakan”, kata Jin.

Sebagai contoh, sebelum Perang Dunia II, Amerika Syarikat mempunyai dua musuh, Jerman Nazi dan Kesatuan Soviet.

“Orang Amerika berdebat berulang kali mengenai pihak mana sebenarnya ancaman mereka. Jika mereka mempunyai empat musuh, ia akan membuat mereka hilang arah”.

Menganalisis keadaan pada tahun 2016, Jin menyimpulkan bahawa AS hanya mempunyai tiga musuh : Pengganas, Rusia dan pastinya, AS menganggap kami (China) sebagai pesaing. Ia tidak mencukupi”.

Profesor itu mengatakan bahawa dalam beberapa tahun terakhir, PKC telah berusaha menjadikan Brazil sebagai musuh AS, tetapi tidak berjaya kerana Brazil ‘tidak mahu ditambah baik’.

Dia mengatakan PKC melabur banyak di Brazil dalam usaha mendapatkan sokongan terhadap isu-isu global, termasuk mengambil sikap menentang AS. Xi juga telah mengunjungi Brazil pada tahun 2014 dan bersetuju untuk melabur dalam infrastruktur di wilayah barat negara itu, serta kereta api untuk menghubungkan pelabuhan di Brazil dan Peru.

Jin mengatakan bahawa rejim China telah menyerah pada pendekatan ini dan berusaha mencari calon baru untuk berkembang menjadi musuh AS.

Mencetuskan masalah antarabangsa kepada AS

Jin mengatakan bahawa rejim China mempunyai kelebihan strategik, kerana peranan AS sebagai penguat kuasa global. Setiap kali ada krisis di dunia, AS wajib campur tangan untuk menjaga kestabilan global, yang menyebabkan aliran keluar sumber daya AS dan mengalihkan perhatian daripada China.

Sebagai contoh, dia menyebut perang Afghanistan dan Iraq, yang digambarkannya sebagai usaha tidak bernilai yang merugikan AS sebanyak “$6 trilion dan mengorbankan 10,000 nyawa tentera”.

Hasilnya ialah AS “membuang masa selama 10 tahun” tanpa mengetahui perkembangan China dan “membiarkan China berkembang besar”.

Taktik lain yang mungkin adalah menjual bon PKC AS yang dipegang oleh PKC untuk memicu krisis hutang. Menurut Perbendaharaan AS, China pada masa ini menyimpan hampir $1.1 trilion dalam sekuriti Perbendaharaan AS.

Akhir sekali, terlibat dalam perundingan yang disusun adalah strategi yang berkesan untuk menjatuhkan AS sambil memberi masa kepada rejim China untuk fokus mengembangkannya sendiri, menurut Jin.

Semasa rundingan tersebut, AS tidak akan mengambil tindakan hukuman terhadap PKC seperti sekatan dan sebaliknya, menumpukan tenaganya untuk menyiapkan dan menjalankan perbincangan.

Sementara itu, rejim China yang tidak berniat untuk berunding dengan niat yang baik, menggunakan ruang yang diberikan kepadanya selama rundingan untuk mengukuhkan kekuatannya di dalam dan di luar China.

Bekas timbalan penasihat keselamatan negara, Matthew Pottinger pada Februari memberi amaran mengenai “perangkap rundingan” PKC. Dia mengatakan dialog formal berturut-turut antara kedua-dua pihak yang sudah dijalankan bertahun-tahun, seperti “Dialog Ekonomi Strategik” memungkinkan rejim untuk ‘menarik waktu’ dan meneruskan serangan ekonominya pada AS tanpa hukuman.

Memperkukuhkan rejim China

Pesawat jet penumpang besar pertama China, C919 yang dibangunkan sendiri, dilancarkan di Shanghai Aircraft Manufacturing Co. di Shanghai pada 2 November 2015/Getty Images

Jin mengatakan bahawa rejim China sangat bergantung pada perdagangan dan pelaburan AS untuk memacu perkembangan ekonominya sejak empat dekad yang lalu. Dia mengetengahkan empat pendekatan untuk memperluas kekuatan ekonomi dan politik PKC di dalam dan luar negara.

Mencuri teknologi AS

Profesor itu mengakui bahawa PKC bergantung pada teknologi AS yang dicuri untuk mendorong pertumbuhannya.

“Industri China mempunyai output yang besar tetapi tidak memiliki teknologi tertentu. Dalam 30 tahun terakhir, kami membeli teknologi, 46% daripadanya berasal dari Jerman. Tetapi AS  mempunyai teknologi terbaik, namun ia tidak dijual kepada kami.

“Orang Amerika berpendapat bahawa penggodam China mencuri banyak barang mereka. Ini mungkin benar”. Kata Jin, teknologi utama untuk jet tempur J-20 China dan peluru berpandu balistik antarabenua DF-41 dicuri dari AS.

Rejim ini juga ingin memanfaatkan teknologi ruang angkasa AS.

Pada bulan Jun 2016, roket Long March 7 China telah menghantar satelit pembersihan serpihan orbit Aolong-1 ke angkasa lepas. Beijing mendakwa bahawa Aolong-1 hanya membawa serpihan angkasa ke bumi, tetapi Jin mencadangkan satelit itu mempunyai misi lain.

“AS mengatakan bahawa Aolong-1 mengumpulkan satelit Amerika [dari angkasa] dan membawa mereka kembali ke China. Kami dapat membongkar satelit AS dan memasangnya kembali ke satelit China”.

Memperluas wilayah rejim

Jin yakin rejim China akan menduduki seluruh Laut China Selatan dan Taiwan dalam masa terdekat.

PKC mengaku hampir seluruh Laut China Selatan, walaupun keputusan 2016 oleh mahkamah antarabangsa mendapati bahawa tuntutan wilayahnya tidak sah. Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei, dan Taiwan mempunyai tuntutan bersaing di rantau ini. Berada di kawasan perikanan yang kaya dan sumber daya semula jadi yang berpotensi berharga, Laut China Selatan juga merupakan salah satu laluan perkapalan utama di dunia.

Salah satu pulau buatan manusia di Laut China Selatan pada 21 Mei 2015/Reuters

Beijing telah berusaha untuk meningkatkan tuntutannya di jalan air yang strategik dengan membina pulau-pulau buatan di kawasan itu dan membangun pos tentera di atasnya.

“Dalam satu setengah tahun [pada tahun 2013 dan 2014, di bawah pemerintahan Xi], China telah mengerjakan lebih dari 3,200 ekar wilayah. Empat negeri lain yang menuntut hanya menghasilkan 100 ekar dalam 45 tahun”, kata Jin.

Dia meramalkan bahawa PKC akan terus mencipta lebih banyak ciri di Laut China Selatan. Dia turut menyebut mengenai kejayaan rejim merebut Scarborough Shoal dari Filipina pada tahun 2012 dengan bantuan kapal nelayan China dan kapal pengawal pantai.

“Walaupun Filipina mahu AS mengambil alih terumbu karang di Laut China Selatan, AS tidak dapat menjaga mereka. Sekiranya AS menempatkan kapal induk di sana, China hanya dapat mengirim 2,000 kapal nelayan dan mengelilingi kapal induk itu. Pengangkut tidak berani menembak kapal nelayan”.

Berkaitan dengan Taiwan, PKC mempunyai lebih banyak cara untuk mengendalikan pulau demokratik, kata Jin. Rejim memandang pulau yang diperintah sendiri sebagai sebahagian daripada wilayahnya dan telah berjanji untuk menjadikan Taiwan di bawah pengaruhnya dengan kekerasan jika perlu.

Sebagai contoh, rejim dapat menyuap ahli politik Taiwan, melarang perdagangan dan pelancongan dari China, meyakinkan beberapa negara yang masih mengakui Taiwan secara diplomatik untuk beralih ke China, menyekat penyertaan Taiwan dalam organisasi dan perjumpaan antarabangsa serta membunuh beberapa orang Taiwan untuk menimbulkan rasa takut antara penduduk.

Membina pengaruh global dengan projek unggul

Strategi global Xi untuk meningkatkan kekuatan global rejim memiliki dua tonggak, iaitu Inisiatif Belt and Road (BRI) dan Kawasan Perdagangan Bebas Asia-Pasifik (FTAAP).

BRI, juga dikenal sebagai One Belt, One Road, adalah strategi pelaburan global besar-besaran yang dimulakan oleh PKC pada tahun 2013 bertujuan untuk meningkatkan pengaruh ekonomi dan politiknya di seluruh Asia, Eropah, Afrika dan Amerika Selatan.

Projek ini melibatkan pelaburan dalam projek infrastruktur dan sumber semula jadi di negara-negara di seluruh dunia. Ia dikritik oleh AS dan negara-negara lain sebagai contoh diplomasi ‘perangkap hutang’ kerana ia membebankan negara-negara membangun dengan beban hutang yang tidak berlanjutan sambil membiarkan rejim mengeksport teknologi dan pemerintahannya ke luar negara.

Tujuan utama BRI adalah untuk bekerjasama dengan kekuatan industri Jerman. Kemudian, tidak ada kedudukan AS dalam bidang perindustrian dunia. Untuk FTAAP pula, ia melibatkan cadangan perdagangan bebas antara 21 buah negara Asia-Pasifik, juga akan membuka saluran pengaruh bagi PKC di rantau ini.

Profesor itu juga percaya bahawa negara-negara yang menerima pinjaman dari Bank Pembangunan Baru yang disokong oleh China dan Bank Pelaburan Infrastruktur Asia kemudiannya akan diperhatikan oleh rejim, kata Jin.

“Kami menjalin hubungan dengan rakan kami di dunia. Kami akan lebih berkuasa dan lebih banyak rakan daripada AS. Kemudian, kita dapat memberitahu AS bahawa kita adalah satu-satunya wakil dunia”.

Mempengaruhi organisasi antarabangsa

Jin juga menjelaskan rancangan PKC untuk memberikan pengaruh yang lebih besar ke atas badan-badan global seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Pertubuhan Perdagangan Dunia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Interpol, Dana Kewangan Antarabangsa, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, dan Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi.

Matlamat rejim China adalah untuk “semua organisasi antarabangsa ini dikendalikan oleh China.”

“Kita dapat melantik seseorang yang berbahasa Cina (dan yang mewakili China) untuk menjadi pemimpinnya”, kata Jin.

Qu Dongyu, calon China untuk mengetuai Organisasi Makanan dan Pertanian, berucap kepada anggota dan perwakilan FAO semasa peretemuan untuk pemilihan ketua pengarah di Rom pada 22 Jun 2019/AFP

Semasa berucap, Jin menekankan bahawa Xi tidak seperti pemimpin sebelumnya dalam mengejar cita-citanya. Pemimpin PKC sebelumnya, seperti Deng Xiaoping, Jiang Zemin, dan Hu Jintao, bekerja keras untuk mengembangkan kekuasaan rejim tetapi tidak berani menggunakannya.

Kata Jin, tidak kira berapa banyak kekuatan yang anda miliki, tidak berguna jika anda tidak berani menggunakannya. Ketua Xi berani menggunakannya. Pihak berkuasa memiliki kekuatan, berani menggunakan kekuatan itu dan semua serangannya membuat pihak lain ‘berdarah’.

Cita-cita Xi bagaimanapun, tidak dapat didedahkan kepada dunia luar, kata profesor itu.

Ketika Xi mengambil alih kekuasaan pada tahun 2012, dia mendesak negara itu untuk merealisasikan ‘Impian China’, bermaksud menjadi negara kaya pada tahun 2021 dan negara sosialis yang kuat, demokratik, beradab, harmoni dan moden pada tahun 2049.

Jin mengatakan bahawa sasaran Xi sebenarnya adalah untuk menggantikan Amerika Syarikat sebagai satu-satunya kuasa besar dunia pada tahun 2049.

“Kementerian Luar Negeri China terus mengatakan pada taklimat media bahawa China mencintai keamanan. Tetapi tidak ada wartawan pada taklimat media yang mempercayai hal ini”, kata Jin.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI