33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiDemi lindungi keluarga tuan, anjing Husky mati setelah bertarung dengan ular tedung

Demi lindungi keluarga tuan, anjing Husky mati setelah bertarung dengan ular tedung

Pilu mengenangkan nasib seekor anjing baka Husky yang bertarung melindungi keluarga pemiliknya di Taiping daripada serangan ular tedung baru-baru ini.

Kejadian yang berlaku pada jam 11 pagi 20 Mac lalu menyaksikan seekor ular tedung sepanjang 4 meter melingkar lalu memasuki rumah Yap.

Saat itu, anjing belaan Yap yang bernama Dai Bao menyedari kejadian tersebut dan lantas menyerang ular berkenaan.

Ekoran pergelutan antara kedua-duanya, Dai Bao berhasil mencederakan ular tersebut namun dirinya turut cedera digigit ular.

“Pada masa itu, hanya ibu dan anak saya berada di rumah. Anak saya terdengar salakan Dai Bao dan segera keluar melihat apa yang berlaku”.

Menurut Yap, anak perempuannya itu terkejut tatkala melihat anjing mereka sedang menggigit ular dan menggerak-gerakkan tubuhnya.

Dai Bao kemudian melepaskan gigitannya, menyebabkan ular tedung tersebut jatuh ke lantai. Anjing tersebut juga kelihatan mengah.

Hidung Dai Bao dilihat berdarah pada ketika itu, malah matanya juga bengkak. Kata Yap, anjing miliknya itu jelas digigit ular.

Ibu Yap kemudian bergegas meminta bantuan saudara mara yang tinggal berdekatan dan bersama-sama mereka berjaya membunuh ular berkenaan.

“Selepas menerima panggilan daripada ibu, saya bergegas pulang ke rumah untuk membawa Dai Bao ke klinik veterinar”.

Namun doktor menasihati mereka sekeluarga untuk bersedia secara mental kerana tiada ‘anti-venom’ untuk haiwan di Malaysia.

Anjing itu sendiri perlu kuat dan terus bertahan. Walaupun telah menerima suntikan dan di masukkan air ke dalam tubuhnya, Dai Bao akhirnya mati.

menceritakan kenangan bersama anjing itu, Yap mengatakan bahawa Dai Bao diambil olehnya di jalanan pada 19 Julai 2019 untuk dibela.

“Kamu tinggal bersama kami kurang daripada dua tahun dan kini kamu tinggalkan kami selamanya”, ujar Yap sebak.

“Rakan saya kata, Dai Bao mahu membalas budi kerana kami mengambilnya untuk dibela dahulu. Tetapi kami tidak mahukan balasan. Kami hanya mahu Dai Bao menemani kami hinga kami tua kelak”, tambah Yap.

Tubuh Dai Bao kemudiannya ditanam di bawah pokok besar bersebelahan rumah Yap, di mana ia merupakan lokasi kegemaran Dai Bao untuk bermain.MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI