32.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalKanak-kanak 3 tahun tidak boleh bercakap dan jalan setelah minum ‘susu tepung’...

Kanak-kanak 3 tahun tidak boleh bercakap dan jalan setelah minum ‘susu tepung’ China

Satu insiden melibatkan tepung susu palsu dilaporkan berlaku di Chongqing, China yang mengakibatkan kanak-kanak mengalami kerencatan pertumbuhan dan gangguan intelektual tahap kedua.

Walaupun berlaku kejadian pencemaran bekalan susu tepung kanak-kanak yang mengandungi melamin di Tanah Besar, ia kini masih lagi berlaku dan terdapat beberapa kes dilaporkan dua tahun kebelakangan ini.

Pada 29 Mac, media tempatan melaporkan anak kepada Huang dari bandar Chongqing menderita pneumonia selepas dilahirkan pada September 2017. Setelah discaj daripada hospital, doktor memberitahu bahawa anaknya perlu diberikan susu tepung dihidrolisis.

Huang kemudian membeli beberapa tin susu tepung jenis “Golden Dayang Bellecare Super Susamino Acid Formula Milk Powder” di kedai berhampiran mahupun secara dalam talian. Anaknya difahamkan sudah meminum susu itu selama lebih 20 bulan.

Sepanjang tempoh itu, perkembangan fizikal dan mentalnya sedikit terbantut. Kemudian pada Jun 2019, Huang bertindak menggantikan susu itu dengan jenama lain dan ia ternyata membawa perubahan. Berat badan anaknya kian bertambah.

Pengguna sedang meneliti dan memilih susu tepung bandar Haikou, wilayah Hainan di China/AFP

Huang mendapati pada bulan Mei 2020 bahawa formula hidrolisis yang disebutkan di atas bukanlah susu tepung, tetapi minuman pekat. Kedai dan laman web tempatnya membeli produk itu sebelum ini tidak lagi menjual ‘susu tepung’ tersebut.

Kini anaknya sudah berusia 3 tahun setengah namun masih tidak boleh berjalan dan bercakap. Situasi itu juga dikenali sebagai ‘Ketidakupayaan Intelektual Tahap 2’ oleh institusi perubatan.

Pada Julai 2020, Huang mengajukan tuntutan terhadap pengilang susu tepung dan tiga pengedarnya, menuntut ganti rugi sebanyak RMB 1.56 juta, tetapi tuntutan itu dikembalikan oleh badan pengadilan.

Malah, Huang pula disaman dalam empat kes hingga diajukan pada bulan Mac tahun ini. Perkara ini mencetuskan perbincangan hangat di kalangan netizen di aplikasi Weibo.

Mereka turut mengecam peniaga yang tidak bertanggungjawab, selain mempersoalkan penjualan produk sebegini di pasaran.

“Adakah aspek keselamatan makanan di China hanyalah cakap kosong semata? Mengapa perkara membimbangkan sebegini berlaku di China?”.

“Saya tidak faham mengapa ramai ibu bapa masih lagi berani memberikan anak mereka minum susu tepung domestik? Sedarlah”, kata pengguna Weibo.

Malah ada pengguna yang berkara bahawa dia telah banyak melihat video propaganda yang ‘mencuci minda’ agar orang ramai menyokong produk domestik.

Seorang pengguna lain berkata, “Bagaimana saya mahu sokong jika produk domestik jika ianya mengecewakan?”.

Foto hiasan/Pixabay

Pada tahun 2008, Kumpulan Sanlu, syarikat susu tepung bayi terbesar di daratan China, didapati telah menambahkan bahan kimia melamin pada bahan mentah susu tepung.

Ianya telah merosakkan sistem kumuhan bayi dan anak kecil, selain mengakibatkan kecederaan ginjal pada sekitar 300,000 orang bayi dan kanak-kanak.

Namun bekas ketua syarikat itu, Tian Wenhua yang sepatutnya dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup atas situasi itu secara diam-diam diberikan kelonggaran sebanyak 3 kali oleh pihak berkuasa.

Malah produk syarikatnya yang dicemari itu turut berada di pasaran.

Sebelum tahun 2003, bayi dan kanak-kanak di daerah Fuyang, Anhui terus mengalami bengkak pada kepala, penurunan berat badan dan demam. Mereka semua meminum susu tepung yang tidak berkualiti.

Selain itu, 12 orang bayi meninggal dunia akibat daripada susu sedemikan manakala 229 orang bayi lagi mengalami saiz kepala yang agak besar.

Situasi yang sama turut berlaku di bandar Hunan pada tahun 2019 hingga 2020, di mana susu tepung ‘Shu Er Gu’ dipromosikan oleh doktor di Hospital Kanak-kanak Chenzhou telah menyebabkan kekurangan zat makanan pada kanak-kanak.

Ketinggian, kecerdasan dan mobiliti kanak-kanak jelas ketinggalan berbanding kanak-kanak biasa, malah ia turut merosakkan organ dalaman mereka.

Dalam pada itu, di darah Yongxing, Chenzhou, ramai kanak-kanak yang didiagnosis dengan alahan pada susu. Mereka turut menderita riket, ‘eczema’ di seluruh badan, kehilangan berat badan dan saiz kepala menjadi besar selepas meminum susu tepung yang tercemar.

Manakala hospital yang mengesyorkan minuman itu pula diam seribu bahasa. Kedai yang menjual produk itu pula hanya didenda RMB 2 juta, yang menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan netizen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI