26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGaya HidupJurujual keturunan India ini berjaya jual 388 mop dalam masa 3 jam...

Jurujual keturunan India ini berjaya jual 388 mop dalam masa 3 jam guna bahasa Mandarin amat fasih, pesonakan ramai pelanggannya

Baru-baru ini, seorang jurujual berketurunan India berusia 30 tahun dari Singapura yang hanya mahu dikenali sebagai Ng telah menjadi popular di jalanan selepas satu rakaman video menunjukkan kemahirannya menarik pelanggan dalam mempromosikan produknya.

Dilaporkan lelaki ini berjaya mempromosikan produk mop lantai dan menjualnya dengan laris dalam bahasa Mandarin dan dialek Hokkien yang fasih. 

Ng secara semula jadi bertutur dalam bahasa Mandarin dengan begitu baik sehingga berjaya menarik ramai orang awam menjadi penonton dan kemudian bertukar pelanggan apabila sebanyak 388 mop telah berjaya dijual dalam masa 3 jam!

Menurut China Press, rakaman video itu telah dimuat naik oleh seorang netizen di Facebook. Dalam rakaman video Facebook Live tersebut, seorang jurujual India memperkenalkan produknya dengan menggunakan dialek Hokkien dan bahasa Mandarin yang sangat fasih. 

Bahasa Cina dalam dialek Hokkien bukan sahaja lucu bahkan amat meyakinkan. Kata-kata yang digunakan bersama aksinya menunjukkan demonstrasi menggunakan mop itu untuk menarik bakal pembeli juga berjaya meraih perhatian.

Facebook

“Ibu kita suka pergi ke pasar untuk membeli mop tradisional seperti ini. Ia akan tetap kekal selama 50 tahun lagi. 50 tahun lalu, orang India tidak boleh berbahasa Cina, tetapi kini orang India boleh berbahasa Cina. Dunia telah berubah, dan sudah tiba masanya untuk menerima perubahan. Tiba masa menukar mop anda juga!” posting dalam video tersebut yang telah dikongsi oleh lebih 1,600 netizen.

Ramai netizen tiba-tiba mempunyai keinginan untuk membeli, bahkan memuji kepetahannya berbahasa Mandarin semasa video siaran langsung itu dibuat. Pasti lebih ramai peminatnya selepas ini.

Facebook

Dilaporkan jurujual India itu segera menjadi popular setelah video itu menjadi tular, malahan turut mendapat perhatian media. Ng berkata dia dibesarkan oleh datuk dan neneknya yang berkahwin campur India dan Cina, sehingga mampu mahir bertutur dalam dialek Teochew dan Fujian. Dia juga tinggal bersama kakaknya dan abang ipar yang pernah bekerja di China bermula usia 13 tahun, yang turut mahir berbahasa Kantonis dan Mandarin.

Sebelum kembali ke Singapura, Ng bekerja sebagai penjual mesin jahit di Thailand dan Vietnam selama dua tahun, dan mempelajari bahasa tempatan. Ng akhirnya berjaya menguasai dialek Hakka, Kantonis, Inggeris, Thai, Hindi, Vietnam, Teochew, Hokkien, Fuzhou dan Melayu serta beberapa dialek Cina lain sehingga 16 bahasa kesemuanya, yang semestinya telah dipuji oleh netizen sebagai genius bahasa.

Ng berkata dia tidak rasa menjadi popular selepas video itu tiba-tiba tular, cukup sekadar menjadi orang biasa yang menumpukan perhatian kepada jualan. Ng berharap setelah pandemik berakhir, dia akan dapat pergi ke Taiwan atau Jepun untuk mempelajari lebih banyak bahasa.

Facebook

Ramai netizen yang terkejut dengan standard bahasa Mandarin dan Hokkien lelaki India itu setelah melihat rakaman video berkenaan. Mereka memberi komen:

“Bahasa Mandarinnya lebih baik daripada saya.”

“Oh Tuhan, Hokkien dia sangat baik, kalah saya.” 

Sambil ada netizen yang mengaku mereka berbangsa Cina tetapi tidak fasih menggunakan dialek sendiri dengan menulis, “Maafkan saya, dialek Hokkien saya yang sebenarnya tidak ada.” 

Ada pula netizen yang menulis tiba-tiba jadi teringin dan tertarik untuk membeli mop itu setelah mendengar Ng berbahasa dan melihatnya.

“Dekat mana ni? Mop itu macam bagus. Bagaimana saya boleh membelinya?”

“Dia pasti menghasilkan banyak wang kalau membuat lebih banyak video siaran langsung macam ini.”

Facebook

Walaupun video berkenaan tidak mendedahkan lokasi di mana lelaki India itu menjual mop ini, menurut netizen yang meninggalkan pesanan di bahagian posting Facebook Live itu berkata, mereka sering mendengar lelaki India menjual mop dalam bahasa Mandarin di sepanjang jalan di Bedok.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI