27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupSayu anak-anak terima kejutan bila ayah balik senyap-senyap ke Malaysia setelah terpaksa...

Sayu anak-anak terima kejutan bila ayah balik senyap-senyap ke Malaysia setelah terpaksa berjauhan sepanjang tahun

Berada jauh dengan insan tersayang sudah pasti menjadi satu perasaan yang menyakitkan.

Pandemik membuat ramai yang berasa rindu dengan orang tersayang ekoran lama terpisah untuk jangka waktu yang lama daripada keluarga tercinta, terutama buat mereka yang bekerja di luar negara. Apa yang kita mahu adalah dapat melihat orang yang kita sayangi dalam kehidupan sebenar.

Rakaman video tular di Instagram ini merakamkan detik menggembirakan seorang ayah bertemu dan melepaskan rindu bersama anak-anaknya setelah berjauhan dengan mereka selama setahun. 

Instagram

Syazwana Jamal berkongsi video menyentuh hati ini dan menjelaskan bagaimana anak-anaknya terpaksa menanggung rindu ketiadaan ayah mereka dalam jangka masa yang lama ekoran suaminya yang bekerja di luar negara.

Dalam video tersebut, anda dapat melihat bagaimana wajah anak-anak spontan bersinar ketika melihat ayah mereka yang benar-benar berada di depan mata.

Selepas setahun berpisah antara Qatar dan Malaysia, akhirnya mereka bertemu semula.

Instagram

Selepas setahun, anak-anak ini akhirnya dapat berjumpa dengan ayah mereka. “Rasanya seperti berada dalam mimpi. Bermula sebelum PKP pada awal Mac 2020, ayah mereka kembali ke Qatar, sehingga sekarang bulan Februari 2021, baru kami dapat berjumpa semula,” tulis Syazwana.

Syazwana menulis sebelum COVID-19, suaminya Akram sepatutnya pulang dan mengunjungi keluarganya di Malaysia pada setiap sebulan sekali tetapi pandemik menghentikan rancangan perjalanan yang diatur. 

“Saya selalu memberitahu anak-anak, yang ayah mereka tidak dapat pulang kerana ada virus. Bahaya. Anak-anak, yang baru berusia empat dan lima tahun terpaksa kena difahamkan,” tulisnya.

“Tahun lalu, rancangan asal Akram adalah untuk pulang kerana COVID-19 nampaknya macam sudah terkawal. Tetapi secara tiba-tiba, kes meningkat lagi di Malaysia. PKP sekali lagi. Jadi saya tidak mengharap,” tambahnya.

Tetapi, rupa-rupanya suaminya Akram diam-diam memohon cuti, dan pengurusnya meluluskannya.

Instagram

“Akram memberitahu saya bahawa dia akan terbang pulang ke Malaysia dalam masa dua hari sebelum berangkat. Pada masa itu, saya sedang bekerja, terus menggigil dan menangis. Saya dalam keadaan keliru dan bertanya kepadanya apa maksud dia?” tulis Syazwana.

Adakah suaminya mendapat cuti? Bolehkah dia kembali? Katanya, dia mahu semuanya menjadi kejutan sehingga kembali ke Malaysia, tetapi rakannya menasihatkan untuk memberitahu isteri dan ibunya agar dapat mendoakan yang terbaik akan keselamatan kepulangannya.

Syazwana berkongsi suaminya perlu melakukan ujian COVID-19 di Qatar terlebih dahulu. “Itu menentukan segalanya. Sekiranya positif, semuanya akan hancur,” tulisnya.

“Alhamdulillah, sehari sebelum dia pulang, dan melakukan ujian, dan ia negatif. Jadi sebaik tiba di KLIA, dia menjalani kuarantin selama tujuh hari di Subang.”

“Akram tidak balik untuk jangka masa lama. Dia cuma bercuti sebulan. Tolak kuarantin seminggu di Malaysia, seminggu di Qatar ketika dia kembali ke sana, tinggal dua minggu lagi untuk kami. Dan dengan cuti yang dia ada, tinggal sepuluh hari lagi. Selepas ini, saya tidak tahu bagaimana dan bila dia akan balik sini lagi,” luah Syazwana.

Instagram

“Tetapi kemudian punya ceritalah nanti. Yang penting sekarang ialah anak-anak gembira dan dia akan berada di sini ketika memasuki tadika, baru ayah mereka balik.”

Selain itu, Syazwana turut berkongsi wajah gembira anak-anak perempuannya ketika makan bersama dengan ayah mereka setelah terpisah selama setahun.

Instagram

Katanya semua dapat makan dengan berselera ketika ayah mereka ada. Anak-anak ini bersungguh benar merindui ayah mereka!

Syazwana juga berkongsi gambar anak-anaknya yang tertidur di dalam kereta ketika dalam perjalanan ke tadika setelah berjaga sehingga jam 1 pagi selepas tidak jemu berbual dengan ayah mereka pada waktu malam.

Manjanya mereka dengan ayah, sedih lepas ini terpaksa berpisah kembali.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI