26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaAplikasi WhatsApp akan sekat, padam mana-mana akaun yang masih belum bersetuju dengan...

Aplikasi WhatsApp akan sekat, padam mana-mana akaun yang masih belum bersetuju dengan pembaharuan terma dan syarat WhatsApp

Mulai 15 Mei 2021, mana-mana pengguna aplikasi WhatsApp yang masih lagi belum bersetuju dengan terma dan syarat baharu yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut tidak lagi dibenarkan menggunakan aplikasi pesanan tersebut secara keseluruhannya.

Unsplash

Berdasarkan laporan dari BBC, mana-mana pengguna aplikasi WhatsApp yang masih belum bersetuju dengan terma dan syarat yang diperbaharui sebelum tarikh tamat, mereka akan disekat dari memberi dan menerima mesej sehingga mereka menekan butang setuju.

Walau bagaimanapun, jika pengguna tersebut masih lagi tidak bersetuju setelah sekatan dikenakan, akaun aplikasi WhatsApp mereka akan diberikan status “tidak aktif” sebelum akhirnya dipadam selepas tempoh 120 hari.

Unsplash

Pada Januari tahun ini, syarikat aplikasi berkenaan telah mengeluarkan terma dan syarat yang diperbaharui yang didakwa bertujuan untuk melancarkan urusan pembayaran perniagaan.

Walau bagaimanapun, ramai pengguna dari seluruh dunia berasa bimbang dan mendakwa bahawa syarikat tersebut akan berkongsi maklumat pengguna dari aplikasi berkenaan dengan syarikat Facebook, yang merupakan syarikat induk aplikasi pesanan popular itu.

Unsplash

Menurut laporan Independent, aplikasi WhatsApp kini telahpun berkongsi maklumat penggunanya kepada Facebook tentang alamat IP setiap pengguna, maklumat tahap bateri, rangkaian mudah alih, nombor telefon dan penyedia perkhidmatan internet setiap pengguna.

Disebabkan dakwaan ini, dilaporkan banyak aplikasi pesanan lain seperti Telegram dan Signal kini menerima pendaftaran baharu daripada pengguna yang mahu mencari aplikasi alternatif kepada aplikasi WhatsApp.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI