33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaPelakon dan pelawak terkenal Hong Kong, Ng Man-Tat meninggal dunia pada usia...

Pelakon dan pelawak terkenal Hong Kong, Ng Man-Tat meninggal dunia pada usia 70 tahun

HONG KONG: Pelakon dan pelawak veteran terkenal, Ng Man-Tat dilaporkan meninggal dunia pada usia 70 tahun pada hari ini, 27 Februari 2021, jam 5.16 petang di Union Hospital, Hong Kong akibat barah hati, menurut media tempatan.

Salah seorang rakan karib mendiang, Tenky Tin Kai-Man, yang bercakap dengan media menyatakan bahawa mendiang Ng telah meninggal dunia ketika tidur disamping ahli keluarganya, termasuk isteri, bekas isteri, anak-anak serta adik-beradiknya.

“Mendiang meninggalkan kami dengan damai. Doktor telah memberikan ubat untuk membuatnya merasa lebih baik, dia meninggal dalam tidurnya,” kata Tin.

Mendiang Ng sebelum ini telah mengalami masalah kesihatan yang semakin memburuk dalam beberapa tahun terakhir. Pada tahun 2014, mendiang Ng pernah dikejarkan ke hospital kerana masalah pernafasan sebelum didiagnosis dengan kegagalan jantung.

Pada Disember tahun lalu, pelakon terkenal itu dilaporkan telah menjalani pembedahan dan sesi kemoterapi pada dua bulan yang lalu, tetapi keadaannya menjadi semakin lemah dan kritikal pada hari ini sebelum berada dalam keadaan koma. Mendiang Ng kemudiannya dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi dan pihak hospital telah meminta seluruh ahli keluarganya untuk bersedia secara mental.

Sementara itu, rakan seperjuangannya, Stephen Chow, berkata kepada media, “Saya baru sahaja mengetahui tentang berita yang tragis ini. Walaupun saya telah memberi perhatian terhadap keadaan Ng selama ini dan saya telah membuat beberapa persediaan mental, tetapi berita ini masih sangat menyedihkan. Mendiang Ng telah lama menjadi rakan filem dan rakan lama saya, dan saya tidak dapat menerima kematiannya buat masa ini.”

Pelakon terkenal dari Hong Kong, mendiang Ng Man-Tat sepanjang kariernya telah menerima banyak anugerah berikutan lakonan-lakonannya yang sukar untuk ditandingi dan menghiburkan hati ramai penonton di seluruh dunia.

Mendiang terkenal dengan wataknya yang sering mendampingi pelakon terkenal, Stephen Chow Sing-chi, dalam banyak filem-filem termasuklah The Final Combat, The Justice Life dan Shaolin Soccer.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI