31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaPenduduk Kechau, Lipis diarah segera hentikan aktiviti perlombongan emas jika enggan dikenakan...

Penduduk Kechau, Lipis diarah segera hentikan aktiviti perlombongan emas jika enggan dikenakan tindakan undang-undang

KUANTAN – Kerajaan Pahang mengeluarkan arahan kepada penduduk tempatan untuk segera menghentikan aktiviti perlombongan emas di kawasan Kechau, Lipis.

Lombong emas / Foto Arkib NSTP

Menurut Menteri Besar iaitu Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, arahan untuk menghentikan kegiatan melombong emas itu dikeluarkan bagi mengawal situasi dan mengelakkannya daripada menjadi lebih serius. Tindakan tersebut turut dilakukan bagi mengelakkan kerajaan negeri daripada kehilangan hasil pendapatan.

“Walaupun kegiatan melombong emas itu dilakukan di atas tanah milik sendiri, hasil mineral tertakluk kepada peraturan dan hak kerajaan Pahang. Sebab itu saya minta mereka hentikan kegiatan itu untuk mengelak daripada dikenakan tindakan”.

Wan Rosdy minta rakyat yang tidak mempunyai lesen melombong emas termasuk di tanah milik sendiri untuk menghentikan aktiviti tersebut / BERNAMA

Memetik beberapa laporan tempatan, beberapa penduduk yang terlibat dalam kegiatan melombong emas itu berjaya memperoleh pendapatan yang lumayan hasil keuntungan daripada penjualan mineral tersebut. Malah, ada juga penduduk yang mampu mengubah nasib hidup dan membeli kenderaan secara tunai.

Difahamkan terdapat beberapa penduduk dan pemilik tanah yang mengambil inisiatif dengan memohon lesen pelombong kecil namun Wan Rosdy menegaskan bahawa kelulusan akan diberikan setelah permohonan itu diteliti oleh kerajaan negeri.

Serpihan emas yang ditemui ketika melombong di kawasan Lipis / Kosmo!

Bagi memastikan aktiviti perlombongan berjalan lancar tanpa sebarang isu berbangkit di samping mematuhi undang-undang, kerajaan negeri telah mempertimbangkan cadangan untuk melaksanakan Skim Pelombong Kecil (SPK) terutamanya bagi aktiviti yang melibatkan kawasan seluas kurang daripada 4.05 hektar.

“SPK yang dijangka berkuatkuasa pada Jun akan diselaraskan oleh Pahang Mining Corporation Sdn Bhd (PMC) dengan tujuan memudahkan cara dan membantu penduduk melakukan aktiviti perlombongan secara sah selain memastikan tiada ketirisan hasil negeri akibat perlombongan haram”.

“Operasi perlombongan juga akan menjadi lebih teratur menerusi SPK. Bagaimanapun, mereka yang diberi kelulusan perlu terus mematuhi peraturan kerana pemantauan tetap dilaksanakan bagi mengelakkan kejadian tidak diingini seperti pencemaran yang akan menyusahkan lebih ramai orang, jelas Wan Rosdy.

Hasil emas yang lumayan berjaya ditemui salah seorang penduduk / Facebook

Dilaporkan bermula 3 Februari hingga 24 Februari, sebanyak 16 serbuan dan sitaan telah dilaksanakan dengan 14 kes yang melibatkan daerah Lipis manakala dua kes lagi di Raub. Dalam serbuan ini, sebanyak 15 buah jentera, 16 pam air, sebuah enjin air dan generator turut dirampas.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI