28.4 C
Kuala Lumpur
Friday, April 23, 2021
Utama Gaya Hidup Cara mencetak dokumen atau gambar langsung dari telefon pintar tanpa guna komputer,...

Cara mencetak dokumen atau gambar langsung dari telefon pintar tanpa guna komputer, mudah hanya perlu sambungan kabel OTG

Biasanya apa yang semua orang tahu, mereka perlu mencetak dokumen atau gambar dengan menggunakan komputer dan pencetak, tetapi tidak berapa ramai yang tahu kini telefon pintar lebih mudah melakukannya.

Satu lagi fungsi telefon pintar yang lebih baik bagi mereka yang perlu cepat untuk mencetak dokumen atau gambar ketika ketiadaan komputer, tetapi ada pencetak yang biasa dengan sambungan USB OTG, tanpa wayar (wireless) juga melalui bluetooth.

Gambar Hiasan / Unsplash

Cara yang amat mudah apabila anda hanya perlu menggunakan telefon pintar yang disambungkan terus kepada pencetak tidak kira jenama apa, tanpa menggunakan komputer (biasa kena memindahkan fail terlebih dahulu dari telefon pintar).

Sekiranya anda mempunyai beberapa gambar atau dokumen dalam telefon bimbit yang perlu dicetak, anda boleh menggunakan kaedah ini.

Cara mencetak dokumen atau gambar melalui telefon pintar:

Langkah 1

Muat turun aplikasi NokoPrint atau PrinterShare dalam Google Playstore bagi pengguna Android.

NokoPrint

PrinterShare

Langkah 2

Sediakan kabel sambungan OTG.

Kabel USB OTG atau Kabel OTG Type C, boleh dibeli dalam talian atau kedai gajet dengan harga yang tidak mahal, di bawah RM10 bergantung kepada kualiti.

Langkah 3

Gunakan kabel OTG untuk menyambungkan telefon pintar ke pencetak.

Langkah 4

Buka aplikasi NokoPrint atau PrinterShare dalam telefon pintar.

Contoh NokoPrint

Langkah 5

Pilih pencetak untuk pautan.

Langkah 6

Ikuti langkah-langkah dalam aplikasi pilihan NokoPrint atau PrinterShare untuk menyelesaikan cetakan dokumen atau gambar. 

Cetakan dokumen atau gambar dari telefon pintar selesai.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI