28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaBerita UtamaMakan ketam beracun tanpa diketahui, seorang wanita kematian dua orang anak manakala...

Makan ketam beracun tanpa diketahui, seorang wanita kematian dua orang anak manakala suaminya pula koma

CAGAYAN – Baru-baru ini tular sebuah kisah tragis yang menimpa sebuah keluarga selepas makan sejenis ketam. Seorang wanita telah menceritakan pengalaman cemasnya ketika suaminya koma dan anak-anaknya meninggal dunia setelah makan ketam yang dimasak.

Facebook

Menurut wanita tersebut ketam tersebut dibawa pulang oleh suaminya. Dia kemudian mengambilnya dan memasaknya untuk keluarga. Wanita tersebut kemudian makan ketam tersebut dan merasakan ada rasa masam yang cukup berbeza daripada ketam lain.

Facebook

Selepas itu, dia merasakan ingin muntah tetapi tiada isi perut yang keluar. Suaminya pula tiba-tiba berasa pening dan loya sehingga dia tidak dapat bergerak.

Tidak lama selepas itu anaknya yang berusia dua tahun mula mengalami muntah-muntah manakala anaknya yang berusia lima tahun mengalami kesukaran untuk bernafas seolah-olah ada sesuatu yang tersekat di kerongkongnya.

Facebook

Wanita berkenaan dan suaminya terus membawa anak-anak mereka ke hospital dan di sana anak-anaknya telah meninggal dunia. Tidak hanya itu, suaminya pula kemudian koma dan semua itu berpunca daripada ketam yang dimakan.

Kisah ini mendapat perhatian ramai netizen di Facebook. Sehingga kini status tersebut telah dikongsi lebih daripada 176,000 kali dan menerima ribuan komen.

Facebook

Ramai yang memberi komen dengan mengatakan bahawa ketam yang dimakan ialah sejenis ketam beracun spesies “Zosimus aeneus”.

Zosimus aeneus adalah spesies ketam yang hidup di terumbu karang dan banyak didapati di kawasan Indo-Pasifik dari Afrika Timur hingga Hawaii. Ketam spesies ini boleh membesar dengan ukuran 60 mm × 90 mm atau 2.4 inci × 3.5 inci.

Ketam Zosimus aeneus biasanya berwarna coklat. Ketam ini beracun kerana ia mengandungi kandungan kimia neurotoksin termasuk tetrodotoxin dan saxitoxin pada cengkerang dan isinya. Akibatnya ia boleh membunuh siapa yang memakannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI