28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaSejauh manakah DidikTV dapat membantu pelajar dan guru? Ini adalah komen beberapa...

Sejauh manakah DidikTV dapat membantu pelajar dan guru? Ini adalah komen beberapa orang guru tentang platform tersebut

Sekitar minggu lalu, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah melancarkan sebuah lagi platform pembelajaran buat pelajar iaitu DidikTV KPM. Platform ini diwujudkan sebagai salah satu usaha kerajaan bagi memudahkan sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Ramai yang tahu bahawa DidikTV KPM disiarkan melalui rangkaian ntv7 dengan jadualnya yang tersendiri seperti yang disediakan oleh pihak kementerian. Seiring dengan usaha ini, ramai guru yang tampil memberikan pendapat mereka mengenai platform tersebut.

DidikTV KPM

Menurut seorang guru Matematik, Cikgu Arzman, DidikTV merupakan salah satu usaha KPM yang membantu pelajar di Malaysia. Selain itu, menurutnya lagi, program tersebut memberi impak positif serta dapat membantu guru-guru dalam mempelbagaikan bahan pengajaran mereka. Tambahnya lagi, DidikTV juga sangat bagus dan mudah difahami oleh para pelajar.

DidikTV KPM

Menurut seorang lagi guru, Cikgu Noor Azzuhana yang mengajar di SMK Seksyen 18 Shah Alam, mengatakan bahawa rancangan tersebut dapat memberikan ‘mood’ kepada pelajar apabila dapat melihat guru mengajar secara langsung di TV. Mereka seolah-olah melihat guru mereka mengajar di kelas dan keadaan ini membuatkan pelajar fokus. Selain itu, DidikTV juga dapat mengurangkan beban guru kerana pelajar mempunyai sumber lain bagi mendapatkan maklmat tambahan.

DidikTV KPM

Tambahan lagi, menurut Cikgu Kahirunnisa yang mengajar mata pelajaran Fizik pula mengakatan bahawa sebelum ini sesi PdPR adalah sesuatu yang mencabar baginya. Namun selepas kemunculan DidikTV beliau sangat teruja kerana ia dapat membantu pelajar-pelajarnya yang menghadapi masalah rangkaian internet di rumah. Beliau juga menyokong penuh usaha kerajaan dalam mewujudkan rancangan TV tersebut.

DidikTV KPM

Selain itu, menurut pasangan suami isteri yang merupakan guru di sekolah rendah, Cikgu Akmal Faiz dan Cikgu Iffah pula menyatakan kekaguman mereka kerana program tersebut dapat disiarkan dan memberi input kepada pelajar.

Menurut Cikgu Akmal, kemunculan DidikTV membolehkan murid menggunakan masa dengan baik di rumah sertas silibus kokurikulum juga menjadi selaras. Selain itu, menurut Cikgu Iffah pula dengan DidikTV murid dapat belajar dengan lebih baik kerana kebanyakan rakyat Malaysia mempunyai TV dan usaha ini dapat mengatasi masalah pembelajaran yang dihadapi murid.

Jadi, bagi anda di luar sana, terutamanya pelajar jangan lepaskan peluang untuk belajar melalui saluran DidikTV yang disediakan oleh pihak kerajaan. Tidak hanya itu, anda juga boleh menyertai pertandingan Tonton, Rakam & Kongsi.

 DidikTV KPM

Apa yang perlu dilakukan ialah dengan merakam video atau gambar berserta kapsyen mengenai pengalaman pertama kali anda menonton DidikTV KPM. Kemudian, muat naik rakaman tersebut di laman sosial anda bersama ‘hashtag’ #DidikTVKPM.

Tonton DidikTV KPM yang bersiaran di ntv7 bermula jam 7 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari. Selain itu, semua episod terkini juga boleh ditonton di Saluran  YouTube Channel ntv7MALAYSIA Official.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI