26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaLebih 20 jenis vaksin COVID-19 palsu dihasilkan di China dan ada yang...

Lebih 20 jenis vaksin COVID-19 palsu dihasilkan di China dan ada yang diseludup ke luar negara

CHINA – Lebih daripada 20 kes penipuan melibatkan vaksin COVID-19 dikatakan telah dilaporkan di negara itu. Individu yang menghasilkan vaksin palsu dikatakan menggunakan air garam atau air mineral dan menjualnya dengan harga yang tinggi.

Apa yang lebih membimbangkan vaksin-vaksin palsu tersebut bukan sahaja dijual di China malah ada yang dijual hingga ke luar negara.

Menurut Agensi Berita Xinhua, pada tahap awal pemasaran vaksin COVID-19, penjenayah memperoleh keuntungan besar melalui penjualan vasin palsu kerana vaksin dijual dengan harga yang tinggi. Sehingga kini, sebanyak 71 tangkapan dibuat yang melibatkan 21 buah kes penipuan vaksin palsu telah dilakukan.

Siasatan mendapati antara bahan yang digunakan bagi menghasilkan vaksin palsi tersebut ialah sejenis garam yang digunakan dalam fisiologi. Mereka yang terlibat kemudian menghasilkan bungkusan dan jarum suntikan yang sama seperti vaksin sebenar seperti yang ditiru melalui internet.

Gambar menunjukkan vaksin China dihantar ke Zimbabwe, yang tidak ada kaitan dengan kes ini. (Tafadzwa Ufumeli / Getty Images)

Mereka yang terlibat juga dikatakan menghasilkan vaksin palsu di bilik-bilik hotel serta di rumah sewa. Apabila garam fisiologi tidak mencukupi mereka hanya menggantikannya dengan menggunakan air mineral.

November tahun lalu, ketika suspek ditahan mengakui bahawa sejumlah 58,000 vaksin palsu telah dihasilkan dan dijual sehingga mereka memperolehi keuntungan sekitar 18 juta yuan.

Dalam kes lain pula, penjenayah telah menggunakan doktor yang bertugas di kawasan desa dan menjualnya dengan harga yang tinggi untuk memberikan vaksin kepada pembeli di kediaman atau di dalam kenderaan mereka.

Sehingga Disember 2020, lebih daripada 200 orang telah menerima vaksin dengan menggunakan 500 dos yang membolehkan penjenayah memperolehi keuntungan sekitar 547,000 yuan iaitu sekitar RM 340,000.

Selain itu, penjenayah juga menggunakan taktik dengan menjual vaksin kepada mereka yang tidak layak untuk menyertai program vaksinasi kecemasan di hospital. Mereka juga menggunakan iklan di aplikasi WeChat untuk menarik pelanggan. Di samping itu, mereka turut memalsukan sijil pekerja, sijil syarikat, dan permit bekerja di luar negara serta tiket penerbangan.

Tambahan lagi, beberapa jenis vaksin palsu turut dihantar ke Shenzen melalui Tianjin dan diseludup ke luar negara melalui Hong Kong.

Sebenarnya, masalah vaksin palsu di China masih tidak berkesudahan. Seorang peguam bernama Tang yang telah mewakili banyak kes perlindungan hak vaksin, mengatakan dalam sebuah wawancara dengan Radio Free Asia bahawa masalah vaksin palsu di China telah muncul berkali-kali, tetapi vaksin tersebut ditangani dengan tergesa-gesa. Hasilnya, masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI