26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaAkibat makan sisa makanan manusia yang dibuang secara tidak teratur, banyak burung...

Akibat makan sisa makanan manusia yang dibuang secara tidak teratur, banyak burung camar alami kegemukan sehingga sukar untuk terbang

BAHRAIN – Ekoran pembuangan sisa makanan secara tidak teratur oleh penduduk tempatan, kebanyakan burung camar di negara itu dikatakan telah menerima kesan.

Akibat perbuatan tersebut banyak burung camar dikatakan tidak boleh terbang kerana terlalu gemuk selepas makan sisa makanan yang dibuang.

Menurut The Independent, antara sisa makanan yang sering dibuang ialah machoos, iaitu makanan tempatan di negara itu yang berasaskan ayam pedas yang dimasak dengan menggunakan minyak.

Sebuah kajian yang dibuat oleh University of Liverpool baru-baru ini mendapati bahawa masalah tersebut juga dialami oleh United Kingdom.

Banyak burung di sana dikatakan mengalami kegemukan kerana makan sisa makanan manusia. Burung-burung tersebut bukan sahaja sukar untuk terbang malah turut mengalami masalah kesihatan yang serius.

thenationalnews

Burung camar yang berbondong-bondong masuk ke bandar-bandar di Bahrain juga menimbulkan masalah yang berbeza bagi negara itu.

Abdullah Al Qubaisi, Ketua Jawatankuasa Teknikal Majlis Perbandaran utara Bahrain mengatakan bahawa jumlah burung camar gemuk yang berkeliaran di jalanan telah menjatuhkan ‘reputasi kawasan yang dihormati’.

Berikutan itu, Abdullah mendesak pemerintah Bahrain untuk mengatasi masalah pembuangan sisa makanan yang tidak betul. Beliau begitu menekankan perkara tersebut dengan mengatakan, “Burung camar tidak lagi terbang kerana berat badan yang terlalu berat. Kami dapat melihat mereka berjalan di atas tanah – seolah-olah mereka baru sahaja keluar bekerja dan pulang untuk makan tengah hari.”

Twitter

Mungkin analogi yang diberikan kedengaran lucu tetapi ia mempunyai makna yang mendalam. Langkah-langkah proaktif perlulah diambil oleh kerajaan Bahrain bagi mengekang masalah ini daripada terus berlarutan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI