30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaSesat di tengah padang pasir, lapan sekeluarga ditemui meninggal dunia dipercayai kerana...

Sesat di tengah padang pasir, lapan sekeluarga ditemui meninggal dunia dipercayai kerana kebuluran

Lapan sekeluarga dari El-Fasher, Sudan ditemui meninggal dunia di padang pasir di Libya setelah enam bulan berangkat menuju Kufra, menurut laporan The New Arab.

Oman Observer

Dipercayai, kesemua anggota keluarga itu maut kerana kebuluran setelah tersesat di padang pasir Libya ketika mereka menaiki sebuah Toyota Sequoia.

Penemuan tragis tersebut telah dilakukan oleh anggota polis yang melakukan rondaan di kawasan tersebut pada 10 Februari 2021 sebelum mereka menemui mayat-mayat ahli keluarga itu sekitar 400km dari bandar Kufra, Libya.

Oman Observer

Menurut laporan, anggota keluarga yang dikenal pasti di tempat kejadian terdiri daripada tiga mayat wanita dan lima lelaki yang bergelimpangan di padang pasir bersama dengan barangan mereka.

Penemuan lain yang terdapat di lokasi itu termasuk sekeping catatan tulisan tangan, yang bertulis, “Bagi sesiapa yang menemui surat ini, ini adalah nombor saudara saya, Muhammad Saifuddin.”

Oman Observer

“Maafkan saya ibu, kerana tidak dapat menghubungi kamu. Ayah dan Nasir, saya sayangkan kamu. Doakan kami dengan rahmat, beri kami Al-Quran dan suluhkan jalan kematian kami di sini.”

Beberapa laporan menyebutkan bahawa tragedi seperti itu bukan yang pertama ketika pelarian berusaha untuk keluar dari wilayah yang dilanda konflik di kawasan itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI