31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGlobalBunga kekwa semasa upacara peringatan jadi medium untuk ketahui jumlah kematian akibat...

Bunga kekwa semasa upacara peringatan jadi medium untuk ketahui jumlah kematian akibat COVID-19 di Wuhan

Pada hari pertama Tahun Baru Cina, lazimnya akan ada pembakaran colok di semua kawasan di wilayah Hubei, China sebagai peringatan untuk mereka yang telah meninggal dunia. Selain itu, turut ada servis peringatan bersama bunga kekwa.

Hasilnya, bekalan bunga kekwa untuk servis peringatan di Wuhan tidak mencukupi. Jalan untuk ke kedai bunga juga agak sesak. Ini menimbulkan persoalan mengenai berapa ramaikah agaknya mangsa yang meninggal dunia ekoran epidemik tahun lalu.

Oleh kerana ramai penduduk Wuhan membeli bunga kekwa, harga bunga tersebut difahamkan naik mendadak. Pembeli juga sanggup membayar lebih untuk mendapatkannya. Ada juga yang tidak dapat membelinya.

“Mengapa ramai penduduk Wuhan beli bunga kekwa hingga tiada lagi bekalan?”, soal seorang lelaki yang tidak pernah mengalami keadaan sebegini.

Foto hiasan/CGTN

Jadi dia menyimpulkan bahawa banyak nyawa yang telah terkorban ekoran epidemik COVID-19 dahsyat yang melanda Wuhan tahun lalu.

Media rasmi China secara amnya melaporkan bahawa pasar bunga Wuhan sangat ‘panas’ semasa Tahun Baru tahun ini. Beberapa pemilik kedai bunga juga tidak tidur selama 50 jam dan sangat sibuk. Perniagaannya sangat baik, tetapi laporan itu tidak menyebut bahawa bunga itu kehabisan stok.

Di laman sosial Weibo, seorang pengguna mempersoalkan keadaan itu. “Bunga apa yang kamu beli? Berani jelaskan? Bunga yang dikehendaki habis. Percayakah jika bunga itu dibeli untuk jadi hiasan?”.

Rumah pengebumian dipenuhi orang ramai yang mahu mengambil abu pada akhir Mac tahun lalu/Weibo

Oleh kerana kurangnya ketelusan rasmi dan percubaan untuk menekan wartawan yang melaporkan wabak ini, jumlah sebenar diagnosis yang disahkan di China masih dipersoalkan oleh masyarakat antarabangsa. Jumlah kematian sebenar di Wuhan bahkan lebih menjadi misteri.

Setelah wabak itu merebak awal tahun lalu, dilaporkan bahawa relau pembakaran tempatan beroperasi selama 24 jam sehari.

Sekolah Perubatan Universiti Washington dan Universiti Negeri Ohio sebelumnya telah menganalisis jumlah pasu yang dihantar daripada tempat pembakaran mayat Wuhan dan pelbagai bukti menunjukkan bahawa jumlah kematian sebenar di Wuhan lebih 10 kali ganda daripada data rasmi.

Tinjauan seroepidemiologi oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit China (CDC) pada 28 Disember tahun lalu menunjukkan bahawa hampir 500,000 orang di Wuhan telah dijangkiti virus pneumonia, iaitu 10 kali ganda jumlah kes yang disahkan secara rasmi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI