26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaBerita UtamaEksekutif Twitter sahkan Donald Trump tidak akan dibenarkan kembali ke media sosial...

Eksekutif Twitter sahkan Donald Trump tidak akan dibenarkan kembali ke media sosial berkenaan

Eksekutif syarikat laman sosial Twitter pada 10 Februari lalu mengesahkan bahawa bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump tidak akan dibenarkan mengakses laman sosial Twitter lagi setelah akaunnya disekat pada bulan lalu.

“Sekiranya anda telah dikeluarkan dari platform, anda dikeluarkan dari platform,” kata Ketua Pegawai Kewangan Twitter, Ned Segal, sambil menambah bahawa larangan itu turut sama diaplikasikan “sama ada anda seorang pengulas, anda seorang Ketua Pegawai Kewangan, atau sama ada anda seorang bekas atau petugas pegawai awam. “

Gambar hiasan. (Unsplash)

Twitter sebelum ini telah menggantung akaun Twitter Trump secara kekal dari platform pada 8 Januari, sejurus selepas berlakunya pencerobohan bangunan Capitol. Media sosial berkenaan mendakwa bahawa ciapan terakhir mantan presiden itu telah menimbulkan keganasan, walaupun tidak ada tuduhan jenayah yang diajukan kepadanya.

Pada masa ini, mantan presiden itu sedang membela diri dalam perbicaraan pemecatan Senat, walaupun dewan tinggi berkemungkinan besar tidak akan mengenakan tindakan terhadapnya. Dewan Negara memerlukan sokongan sebanyak 67 undian untuk mensabitkan presiden.

Beberapa hari selepas sekatan akaun Twitter Trump, Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, Jack Dorsey, mengatakan bahawa keputusan syarikat yang berpangkalan di San Francisco itu untuk membuang bekas presiden dari platform berkenaan menyebabkan perpecahan dan menetapkan satu tetapan tahap yang berbahaya.

“Tindakan yang diambil ini memecah-belahkan perbincangan awam. Mereka memecahbelahkan kita. Mereka membatasi potensi penjelasan, penebusan, dan pembelajaran. Dan menetapkan tetapan ini yang saya rasa berbahaya: kekuatan individu atau syarikat mempunyai sebahagian daripada perbualan awam global,” tulis Dorsey di ciapan Twitter.

Sebagai tambahan kepada Twitter, Facebook, Google, dan beberapa syarikat teknologi besar turut menggantung akaun Trump pada masa yang sama. Sementara itu, platform media sosial “ucapan bebas” Parler telah diturunkan dari App Store Apple dan gedung Google Play pada masa yang sama; dan beberapa hari kemudian, Amazon Web Services telah membuang Parler dan pada dasarnya telah menyekat seluruh laman web berkenaan daripada beroperasi.

Gambar hiasan. (Unsplash)

Tindakan kolektif terhadap Trump mendorong amaran dari golongan konservatif, kumpulan kebebasan sivil, Canselor Jerman Angela Merkel, Presiden Perancis Emmanuel Macron, dan Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador.

“Saya tidak meraikan atau merasa bangga kerana kita harus menyekat [Trump] dari Twitter, atau bagaimana kita sampai di sini. Setelah memberi amaran yang jelas bahawa kami akan mengambil tindakan ini, kami membuat keputusan dengan maklumat terbaik yang kami ada berdasarkan ancaman terhadap keselamatan fizikal di dalam dan di luar Twitter. Adakah ini betul?” tulis Dorsey di Twitter pada masa yang sama akaun Trump disekat.

Dorsey turut menambah: “Saya percaya ini adalah keputusan yang tepat untuk Twitter. Kami menghadapi keadaan yang luar biasa dan tidak dapat ditahan, memaksa kami untuk memfokuskan semua tindakan kami pada keselamatan awam. Kerosakan di luar talian kerana ucapan dalam talian terbukti nyata, dan dasar dan penguatkuasaan kita lebih penting dari segalanya.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI