27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalYan Limeng kritik WHO bantu PKC menyembunyikan asal-usul virus, laporan WHO undang...

Yan Limeng kritik WHO bantu PKC menyembunyikan asal-usul virus, laporan WHO undang rasa tidak puas hati kalangan netizen

Pakar dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dibenarkan memasuki Wuhan, China untuk menyiasat asal-usul virus pada Januari tahun ini. Lokasi penyiasatan asal-usul virus termasuk Hospital Wuhan, Pasar Makanan Laut Huanan Wuhan, dan Makmal P4, Institut Virologi Wuhan.

Namun, pada Januari tahun lalu, Profesor Yuan Guoyong dari Universiti Hong Kong telah pergi ke Wuhan untuk menyiasat, dan beliau mengatakan bahawa Pasar Makanan Laut Huanan itu seperti ‘tempat kejadian jenayah yang telah terganggu’. 

Sementara pakar virologi dari Universiti Kong Kong dan pendedah maklumat, Dr Yan Limeng juga mengatakan dalam temu bual siaran langsung di NTDTV bahawa WHO sama sekali tidak melihat kebenarannya.

Paparan Skrin / YouTube

Dr Yan Limeng, pakar virologi dari Sekolah Perubatan Awam, Universiti Hong Kong berkata, “Virus PKC bukanlah sesuatu yang hanya dihasilkan oleh makmal Wuhan. Ia seperti barisan pengeluaran, kerana banyak makmal yang terlibat. Siapa yang berada di belakang mereka? Apakah yang dihasilkan? Akademi Sains Perubatan Tentera China sentiasa berada di belakangnya dan bersembunyi. Jadi, jika anda tidak memeriksanya, anda tidak akan pernah melihat kebenaran.”

“Shi Zhengli bertugas di Makmal P3 dan P4, dan saya tahu sebahagian besar penyelidikan Shi Zhengli. Dia melakukannya di P3, tetapi mengapa dia membawa WHO ke makmal P4 dan kemudian keluar dalam masa tiga jam. Jelas dia akan menunjukkannya kepada Barat. Kerana kebanyakan orang luar, tidak dapat memberitahu perbezaan antara makmal P3 dan P4,” kata Dr Yan Limeng. 

“Perbezaannya, mereka berpendapat dengan melihat keadaan makmal yang sangat maju, anda mesti melakukannya di sini, dan kemudian dia hanya ingin memberitahu anda ketika kami hanya pergi ke makmal P4, dan kami memeriksa dan menyiasat, dan hasilnya tiada masalah,” tambahnya.

Sementara itu, ketika video sidang media WHO secara langsung di Wuhan, sebahagian besar netizen menyatakan rasa tidak puas hati. Ada antara mereka yang menerbitkan gambar dan karikatur mengejek Dr Tedros Adhanom dengan perkataan ‘dia hanya digunakan oleh PKC’ dan ada juga yang menyatakan asal-usul virus PKC pada awalnya ditemui. Di China, tetapi di bawah ancaman ‘Winnie the Pooh’, China yang kini menjadi Amerika Syarikat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI