30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaKluster tempat kerja meningkat, cecah 527 kluster dalam gelombang ketiga COVID-19

Kluster tempat kerja meningkat, cecah 527 kluster dalam gelombang ketiga COVID-19

KULAI – Bermula 20 September 2020 sehingga 12 Februari 2021, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah merekodkan sebanyak 852 kluster di dalam gelombang ketiga pandemik virus COVID-19.

Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, sebanyak 527 kluster daripadanya merupakan kluster di tempat kerja dengan catatan seramai 78,906 pesakit positif daripada 305,100 individu yang menjalani ujian saringan.

Dr Adham Baba bersama anggota penguatkuasa Kementerian Kesihatan melakukan pemeriksaan ke atas sebuah tempat penginapan pekerja asing

“Daripada jumlah positif itu, 58,318 adalah dalam kalangan bukan warganegara manakala selebihnya iaitu 20,588 adalah warga tempatan”.

Jelas Adham Baba lagi, “Kluster di tempat kerja meliputi sektor pembuatan yang merekodkan 194 kluster diikuti perkhidmatan (175), pembinaan (94), pentadbiran awam (39), pertanian (14) dan perlombongan/kuari (8)”.

Difahamkan beliau telah menyertai operasi bersepadu petugas kesihatan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Tenaga Kerja (JTK) bagi menjalankan pemeriksaan ke tempat kerja dan juga tempat penginapan pekerja yang terletak di sekitar Kawasan Perindustrian Senai. Operasi ini dijalankan setelah Pejabat Kesihatan Daerah Kulai menerima beberapa aduan daripada orang awam berkenaan isu tempat penginapan pekerja yang dilaporkan tidak mengikut garis panduan atau SOP yang ditetapkan.

Jelas Adham lagi, operasi bersepadu berkenaan dilaksanakan memandangkan Kulai merupakan antara daerah yang mencatatkan kes tertinggi dalam tempoh seminggu. Seramai 327 daripada 568 individu membabitkan pekerja warga asing dari pelbagai sektor perindustrian dan kawasan tapak pembinaan disahkan positif wabak berkenaan.

Seramai 604 pekerja kilang pemprosesan ayam di Serkam disahkan positif COVID-19

Hasil tinjauan mendapati peningkatan kes ini adalah disebabkan oleh kegagalan beberapa syarikat yang tidak menyediakan tempat penginapan yang kondusif kepada para pekerja yang ditempatkan di rumah kedai.

“Pekerja warga asing yang ditempatkan di rumah kedai itu melebihi 23 orang iaitu melebihi kapasiti yang ditetapkan oleh JTK. Ini adalah kesalahan serius yang dilakukan kerana tidak menyediakan tempat tinggal yang kondusif dalam menangani wabak COVID-19”.

“Tempat penginapan itu difahamkan didiami oleh pekerja warga asing dari tiga kilang berbeza di Senai. Kita dapati tindakan ini melanggar Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342) dan Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446),” jelas Adham lagi.

Keadaan tempat tidur pekerja warga asing di Bandar Sultan Sulaiman Pelabuhan Klang

Adham turut mengarahkan JTK untuk melakukan siasatan lanjut terhadap majikan serta agensi pekerja yang bertanggungjawab terhadap pekerja terbabit sekali gus mengatasi masalah kesesakan di tempat penginapan pekerja.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI