28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalMangsa kem Xinjiang dedah tahanan wanita dirogol setiap malam

Mangsa kem Xinjiang dedah tahanan wanita dirogol setiap malam

Ramai mangsa dan bekas kakitangan kem tahanan Xinjiang mendedahkan bahawa wanita diperkosa, diserang secara seksual, diseksa atau dibunuh setiap malam di kem tahanan. Mereka sendiri pernah mengalami dan menyaksikannya sendiri.

Menurut laporan BBC, seorang mangsa bernama Tursunay Ziyawudun yang ditahan selama 9 bulan pada tahun 2018, mengatakan bahawa semua wanita di kem tahanan Xinyuan dibawa keluar daripada sel, dan mereka kemudiannya dirogol oleh seorang atau lebih lelaki yang memakai sut dan kasut serta topeng. Perkara itu turut berlaku ke atas dirinya.

Ziyawudun yang berusia 42 tahun, memberitahu BBC bahawa dia telah diseksa dan diperkosa tiga kali oleh beberapa lelaki.

“Saya tidak mahu perkara ini keluar dari mulut saya. Ini mungkin bekas luka yang tidak dapat dilupakan dalam hidup saya”.

Menurutnya, beberapa wanita tidak pernah kembali dan wanita yang dibawa pulang pula telah diugut untuk tidak memberitahu perkara ini kepada orang lain.

“Anda tidak dapat memberitahu sesiapa pun tentang apa yang terjadi. Mereka mahu menghancurkan semangat semua orang”. Setelah dianiaya, ramai kemudiannya berubah menjadi tidak siuman.

Ziyawudun kemudian ditendang di perut oleh polis dan dia terpaksa menjalani pemeriksaan perubatan dan mengambil pil yang tidak jelas. Dia juga diberi ‘vaksin’ yang memualkan setiap 15 hari.

Seorang wanita Kazakh, Gulzira Auelkhan ditahan selama 18 bulan. Dia memberitahu bahawa dirinya terpaksa menanggalkan pakaian wanita Uyghur yang lain dan menggari mereka sehingga beberapa lelaki China atau polis dapat memasuki rumah lalu merogol.

Dia mengatakan bahawa dia sendiri tidak dapat melawan, apatah lagi campur tangan.

Qelbinur Sedik, seorang wanita Uzbekistan yang dulu menjadi guru bahasa Cina di kem tahanan, mengatakan kepada Projek Hak Asasi Manusia Uyghur (UHRP) di Washington bahawa dia ada mendengar kakitangan memasukkan tongkat elektrik ke dalam saluran pembiakan wanita untuk menyiksa tahanan.

Dia juga sering kali mendengar jeritan terutamanya semasa makan tengah hari atau kelas. Menurutnya, seorang polis wanita di kem tahanan itu memberitahu bahawa rogol sudah menjadi budaya.

“Ini adalah rogol secara berkumpulan. Polis China tidak hanya merogol mereka, malah membiarkan mereka diserang menggunakan elektrik. Mereka sangat menderita”.

Setelah laporan BBC disiarkan, pihak berkuasa China menafikannya. Jurucakap Kementerian Luar PKC Wang Wenbin mengatakan bahawa laporan itu tidak berasas.

 Beberapa orang yang ditemuramah oleh media yang ‘relevan’ telah terbukti sebagai pelakon yang menyebarkan maklumat palsu dan tidak pula memberikan bukti.

Perikatan Parlimen Transnasional untuk Dasar China (IPAC) menyatakan bahawa mereka terkejut dengan berita yang dilaporkan oleh BBC dan mengecamnya.

Demokrasi dan masyarakat antarabangsa tidak boleh bercakap, mereka mesti mengambil tindakan bersama agar pemerintah PKC bertanggungjawab dan menghentikan kekejaman ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI