28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiAgong berkenan kurnia rumah baharu buat mangsa terjejas banjir yang kehilangan tempat...

Agong berkenan kurnia rumah baharu buat mangsa terjejas banjir yang kehilangan tempat tinggal di Pahang

Keluarga Yang di-Pertuan Agong sentiasa menunjukkan teladan terbaik kepada rakyat jelata pada ketika baginda berkenan menghulurkan bantuan kepada mangsa terjejas banjir di negeri Pahang, sehingga Permaisuri sendiri tidak kekok menyingsing lengan baju dan memasak untuk mangsa banjir.

Yang di-Pertuan Agong sekeluarga terus prihatin dan menyentuh hati rakyat jelata, ketika langkah terbaru yang diambil oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ialah dengan mengumumkan bahawa baginda berkenan untuk mengurniakan bantuan kepada mangsa banjir di Pahang yang mengalami kemusnahan harta benda dan kehilangan tempat tinggal.

Istana Negara / Facebook

Bimbang dengan keadaan dan keperitan hidup yang sedang dialami rakyat jelata akibat banjir besar yang melanda Pahang pada bulan lalu, Al-Sultan Abdullah sendiri telah turun padang dan meninjau pembinaan rumah baharu di Kampung Sungai Gangchong, Acheh dan Kampung Tanjung Pulai pada 12 Februari.

Istana Negara / Facebook

Diiringi oleh empat anakanda baginda, Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah, Tengku Panglima Raja Tengku Amir Nasser Ibrahim Shah dan Tengku Panglima Muda Tengku Ahmad Ismail Mu’adzam Shah, Yang di-Pertuan Agong telah mengunjungi lokasi dan tapak sebuah rumah berukuran 660 kaki persegi yang akan mula dibina bermula minggu ini.

Istana Negara / Facebook

Tempoh 16 minggu telah ditetapkan untuk membina rumah baharu yang akan dilakukan di tanah milik mangsa banjir sendiri.

Menurut Pengarah Jabatan Kerja Raya Pahang, Hafizah Zakaria dalam taklimat ringkas kepada keluarga diraja, pembinaan rumah berkenaan akan mempunyai tiga bilik selain dilengkapi ruang makan dan tandas yang selesa.

Istana Negara / Facebook

Semoga Yang di-Pertuan Agong sekeluarga terus menjadi teladan dan pemberi inspirasi kepada pemimpin tertinggi negara yang lain, dengan meletakkan sifat keprihatinan dan memikirkan kebajikan rakyat sebagai keutamaan mereka kepada negara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI