26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaInspirasiKaki tupai putih lumpuh sementara ekoran dilanggar. Mujurlah wanita penyayang ini jaga,...

Kaki tupai putih lumpuh sementara ekoran dilanggar. Mujurlah wanita penyayang ini jaga, pulihkan hingga sihat

Haiwan tidak dapat mengelak untuk keluar daripada sarang bagi mencari makanan. Misalnya haiwan liar seperti tupai.

Memandangkan mereka turut dikelilingi oleh manusia, maka perkara tidak diingin seperti kemalangan dilanggar oleh kereta masih boleh berlaku.

Itulah yang terjadi pada seekor tupai unik berwarna putih ini, apabila dilanggar oleh kenderaan dan dibiarkan di tepi jalan di kawasan Andover, Massachusetts, Amerika Syarikat.

Pada suatu hari, Jane Newhouse yang merupakan individu yang mengusahakan santuari hidupan liar ada menerima satu panggilan.

“Seorang wanita ada hubungi saya dan memberitahu dia ada terjumpa seekor tupai di tepi jalan. Ia sangat cantik namun kecederaannya agak teruk”.

Menurut Jane, pada 3 hari pertama, tubuh tupai tersebut tidak menunjukkan fungsinya. Tupai itu hanya mampu menelan sahaja.

“Keesokan harinya, ia mampu mengangkat kepala namun saya bimbang kerana saya masih tidak nampak lagi sebarang pergerakan daripada kaki belakangnya”, kata Jane.

Pada hari ke-9, tupai itu sudah mampu mengawal kepala dan tangannya namun kakinya masih tiada sebarang perkembangan yang memberangsangkan.

“Pada hari ke-10, saya sedang menggaru belakang kepalanya kerana kelihatan ia mengalami gatal pada bahagian itu. Pada ketika itulah, saya lihat kakinya bergerak”.

Itulah kali pertama Jane dapat melihat sendiri tupai itu mula bergerak sama seperti tupai normal yang lain. Alangkah terujanya Jane!

Malah tupai tersebut juga sudah mampu mengumpul kekuatan. “Ia ada semangat untuk melawan keadaan itu. Setiap hari saya dapat lihat perkembangan positif, sedikit demi sedikit”.

Kemudian tupai tersebut juga mula memanjat. Namun kakinya tidak dapat mencengkam dahan kayu. Sungguhpun begitu, ia tidak mengalah.

“Saban hari, saya nampak keadaan itu berubah menjadi lebih baik, sedikit demi sedikit”, ujar Jane yang memberi nama tupai itu sebagai Macintosh.

Sebaik sahaja cuaca tidak lagi begitu sejuk di sana, Jane menyediakan sangkar di luar buat Macintosh. “Ia kerap menunjukkan bahawa dirinya benar-benar bersedia untuk dilepaskan”.

Tambah Jane, Macintosh hidup di  bawah jagaannya selama 5 bulan sebelum dia benar-benar yakin Macintosh sudah bersedia untuk pulang ke habitat asalnya.

Sehinggalah pada suatu ketika, hari untuk melepaskan Macintosh tiba. “Inilah dia, kawan-kawan. Saya akan mengucapkan selamat tinggal buat Macintosh. Ia sangat beremosi untuk saya”.

Walaupun begitu, Jane mengatakan bahawa ia adalah saat yang paling ditunggu dan dimahukannya sejak hari pertama Macintosh muncul dalam hidupnya.

“Kami meletakkan bekas sarangnya di sebuah pokok dan kami membiarkannya keluar”, tambah Jane yang tidak sempat merakamkan saat itu.

Ini kerana, Macintosh lari keluar memanjat pokok dengan begitu pantas. Namun seminggu kemudian, seorang wanita ada mengirim e-mel pada Jane.

Wanita itu memberitahu bahawa dia melihat kelibat Macintosh di persekitaran rumahnya ada turut melampirkan gambar bersama.

“Ia benar-benar Macintosh. Saya begitu gembira”, akhiri Jane yang sangat teruja.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI