31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaNasionalTengku Zafrul : KWSP sedang dalam proses mansuhkan syarat pengeluaran i-Sinar

Tengku Zafrul : KWSP sedang dalam proses mansuhkan syarat pengeluaran i-Sinar

Kementerian Kewangan telah mengesahkan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sedang dalam proses untuk memansuhkan syarat pengeluaran i-Sinar.

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, pemansuhan itu dibuat selepas menerima nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin susulan maklum balas awam.

“Langkah ini diharap dapat membantu ahli-ahli KWSP mengharungi cabaran semasa akibat pandemik COVID-19”.

Pemasuhan syarat ini tambahnya akan membolehkan ahli KWSP berumur kurang 55 tahun untuk mengeluarkan simpanan Akaun 1 mereka tertakluk kepada baki sedia ada.

“Bagi ahli yang telah memohon i-Sinar berdasarkan kriteria semasa, permohonan mereka akan diluluskan secara automatik tidak lama lagi”, katanya dalam kenyataan.

Tambah beliau lagi, pihak KWSP memerlukan sedikit masa untuk mempersiapkan struktur pengeluaran baharu ini.

“Bagi ahli yang sudah memohon pengeluaran i-Sinar berdasarkan kriteria semasa, permohonan mereka akan dipersetujui secara automatik”, katanya.

Bagi ahli yang mempunyai simpanan sebanyak RM100,000 dan ke bawah, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga RM10,000.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Bagi ahli yang mempunyai lebih dari RM100,000 pula, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga 10% daripada simpanan Akaun 1 mereka.

Walau bagaimanapun, jumlah pengeluaran maksimum yang dibenarkan adalah sebanyak RM60,000. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM10,000.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI