29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGlobalFacebook akan memadam kenyataan dengan dakwaan palsu mengenai vaksin

Facebook akan memadam kenyataan dengan dakwaan palsu mengenai vaksin

Facebook mengumumkan pada 8 Februari bahawa pihaknya akan menghapuskan catatan dan dakwaan mengenai vaksin yang tidak betul setelah diperiksa oleh organisasi kesihatan atau pemeriksa fakta.

“Hari ini, kami memperluaskan usaha untuk menghapus dakwaan palsu di Facebook dan Instagram mengenai COVID-19, vaksin COVID-19, dan vaksin secara umum selama wabak ini”, tulis kenyataan daripada syarikat media sosial itu.

“Sejak bulan Disember, kami telah menghapus dakwaan palsu mengenai vaksin COVID-19 yang telah dibongkar oleh pakar kesihatan awam”.

“Setelah berunding dengan organisasi kesihatan termasuklah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kami akan memperluaskan senarai tuntutan palsu yang akan kami hapus termasuklah mengenai koronavirus dan vaksin”.

WHO diserang pada tahun 2020 kerana didakwa silap menangani wabak Parti Komunis China (PKC), menyebabkan Presiden Donald Trump ketika itu menarik dana kepada organisasi PBB. Sejak itu, semakin banyak permintaan untuk penyelidikan mengenai asal usul virus yang dikatakan muncul di Wuhan, China, pada tahun 2019.

Facebook menambahkan bahawa mereka akan segera mula menerapkan kebijakan ini dan menambahkan bahawa ia akan memfokuskan kepada penerbit, kumpulan dan akaun yang melanggar peraturannya.

“Kami juga meminta beberapa pentadbir atau anggota kumpulan yang telah melanggar dasar COVID-19 membenarkan semua kenyataan dalam kumpulan mereka buat sementara waktu. Dakwaan mengenai COVID-19 atau vaksin yang tidak melanggar dasar ini akan tetap disemak oleh penyemak fakta pihak ketiga kami. Jika dinilai salah, mereka akan dilabel dan diturunkan”.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg memberi keterangan pada Perbicaraan Bersama Jawatankuasa Kehakiman dan Perdagangan Senat di Washington pada 10 April 2018 (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Salah satu pemeriksa fakta utama Facebook ialah Lead Stories, sebuah syarikat yang telah menerima dana melalui Facebook, Google, dan pemilik TikTok ByteDance, yang mempunyai hubungan dengan rejim China.

Twitter pula mengumumkan pada bulan Disember 2020 bahawa mereka juga akan mula melabel dan menghapus kenyataan mengenai vaksin virus PKC yang dianggap salah.

Facebook dan Twitter telah diserang dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana berusaha untuk menapis pandangan pengguna di luar naratif media arus perdana. Bulan lalu, akaun Trump di Twitter, Facebook dan platform media sosial yang lain disekat lantas menimbulkan protes dari kumpulan konservatif dan kebebasan sivil.

Dan secara berasingan, awal bulan ini, Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg mengatakan dalam panggilan persidangan bahawa syarikat yang berpusat di Menlo Park, California itu akan mula mengurangkan kenyataan politik.

“Kami juga sedang mempertimbangkan langkah-langkah untuk mengurangi jumlah kandungan politik di News Feed”, kata Zuckerberg yang turut berusaha untuk membuat program bagi membolehkan orang terlibat dalam kumpulan politik berbincang jika mereka mahu.

“Salah satu maklum balas utama yang kami dengar daripada komuniti kami sekarang ialah pengguna tidak mahu politik mengambil alih pandangan mereka dalam perkhidmatan kami,” katanya.

“Jadi, satu tema untuk tahun ini adalah kita akan terus fokus untuk membantu jutaan pengguna mengambil bahagian dalam komuniti yang sihat dan kita akan lebih fokus untuk menjadi kekuatan yang mendekatkan pengguna”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI