26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaUnited Kingdom usir 3 orang perisik China yang menyamar sebagai wartawan

United Kingdom usir 3 orang perisik China yang menyamar sebagai wartawan

ENGLAND – Kerajaan England dilaporkan telah mengusir keluar mata-mata China yang menyamar sebagai wartawan seperti yang dilaporkan oleh Telegraph.

Laporan tersebut keluar sehari selepas pengatur siaran UK Ofcom menarik semula lesen rangkaian televisyen China. tidak lama selepas itu, Beijing dikatakan telah melakukan aduan rasmi ke atas laporan BBC mengenai virus PKC (Parti Komunis China), juga dikenali sebagai novel Koronavirus (COVID-19)

Thames House, ibu pejabat Perkhidmatan Keselamatan Britain (MI5) dilihat di London, pada 22 Oktober 2015. (Peter Nicholls/Reuters)

Menurut laporan Telegraph, sumber yang diperolehi daripada pegawai kanan kerajaan mengenai ketiga-tiga orang perisik tersebut ialah mereka bekerja di tiga buah agensi China yang berbeza. Walau bagaimanapun, nama agensi tersebut tidak didedahkan.

Mereka yang diusir terpaksa kembali ke China setelah pasukan MI5 menemukan identiti sebenar mereka bahawa mereka adalah pegawai perisik Kementerian Keselamatan Negeri Beijing.

Kebimbangan mengenai pengaruh PKC dan pengintipan di UK semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, khususnya di kalangan beberapa anggota parlimen Konservatif.

Pihak kerajaan diharapkan agar dapat memperbaharui undang-undang mengenai isu pengintipan pada akhir musim bunga.

Pengatur siaran Ofcom dilaporkan telah menarik lesen bagi China Global Television Network (CGTN) dengan alasan bahawa stesen berkenaan “dikendalikan oleh badan yang dikendalikan oleh Parti Komunis China.”

Undang-undang penyiaran UK tidak membenarkan lesen untuk media dimiliki oleh badan atau organisasi yang dikendalikan oleh mana-mana badan politik.

Para pegawai Beijing tidak lama kemudian mengajukan aduan terhadap BBC dengan menuduhnya sebagai “berita palsu” dalam laporannya tentang bagaimana PKC menutupi cerita mengenai wabak dan asal-usul virus PKC.

Dan pada hari Jumaat, jurucakap kementerian luar negeri China, Wang Wenbin mengecam keputusan Ofcom dan memperingatkan bahawa China berhak untuk melakukan “respons yang diperlukan”.

Peter Humphrey, bekas wartawan dan perunding yang dipenjarakan di China selama dua tahun, bercakap dengan NTD di England. (NTD/Paparan Skrin)

Bekas wartawan Britain, Peter Humphrey, salah satu daripada empat mangsa pengakuan paksa yang diwakili oleh NGO Safeguard Defenders telah memberitahu kepada The Epoch Times bahawa langkah “belum pernah terjadi sebelumnya” dan apa yang dilakukan oleh Ofcom adalah sebuah “saat kemenangan.”

Humphrey, yang menjalankan syarikat usahasama di China, telah ditahan oleh PKC kerana didakwa membeli dan menjual data peribadi. Tuduhan tersebut kemudian telah dinafikannya.

Dia juga memberitahu bahawa polis di China telah memberikannya ubat sehinggakan dia tidak sedarkan diri kemudian mengikatnya pada kerusi logam di dalam sangkar kecil, dan memaksanya untuk membaca sebuah penyataan yang ditulis seolah-olah dia mengaku atas tuduhan yang dikenakan ke atasnya.

Humphrey yang juga merupakan bekas wartawan dan perunding yang dipenjarakan di China selama dua tahun berkata, dengan melihat lesen mereka ditarik semula merupakan saat kemenangan, bukan hanya untuk dia, tetapi juga untuk semua mangsa.

“Ini adalah tamparan pada wajah pemerintah diktator di Beijing.” katanya lagi.

*Pihak Epoch Times menggunakan istilah ‘Virus PKC’ terhadap COVID-19 ekoran penyembunyian dan salah urus oleh Parti Komunis China yang ‘membenarkan’ virus itu tersebar di seluruh China sehingga mencetuskan pandemik global.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI