26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, May 12, 2021
Utama Berita Utama Pengantin baru antara 19 individu yang dikompaun kerana langgar arahan PKP

Pengantin baru antara 19 individu yang dikompaun kerana langgar arahan PKP

LANGKAWI – Sepasang pengantin baru berserta dengan 17 orang rakannya dilaporkan telah ditahan ekoran mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut laporan, kesemua mereka ditahan pada Rabu lalu ketika sedang asyik merakam gambar kenang-kenangan secara berkumpulan.

Facebook

Menurut Ketua Polis Daerah Langkawi, ACP Shariman Ashari, pasukannya telah mengesan kumpulan yang berpakaian sedondon itu sekitar jam 6.30 petang di sekitar kawasan perumahan di Ayer Hangat.

“Semasa rondaan, anggota polis ternampak kumpulan terbabit yang terdiri daripada sepasang pengantin dan 17 individu termasuk pengiring pengantin (seorang lelaki dan 16 perempuan) berhampiran sungai dan mengambil gambar beramai-ramai.”

Facebook

Polis terus menahan individu tersebut kerana berkumpul dan tidak mempunyai alasan kukuh untuk keluar rumah.

Mereka yang berumur sekitar 17-28 tahun kemudian dibawa ke Balai Polis Kuah untuk melalui proses dokumentasi dan masing-masing dikompaun RM1,000 sebelum dibebaskan.

Pada 28 Januari 2021, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK) mengumumkan bahawa perkahwinan hanya dibenarkan diadakan di Pejabat Agama Daerah mengikut SOP yang ditetapkan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI