26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaTeragak-agak untuk masuk ke rumah dan tidur di luar pada mulanya, selepas...

Teragak-agak untuk masuk ke rumah dan tidur di luar pada mulanya, selepas beberapa minggu barulah anjing ini dapat menyesuaikan diri di rumah barunya

Tidak semua orang mendapatkan hidup yang bahagia kerana ramai yang bahkan tidak mempunyai keluarga yang lengkap dan sempurna. Malah ada yang terpaksa terpisah dengan keluarga dan hidup bersendirian.

Itulah yang dialami oleh seekor anjing baka jenis pit bull yang diberi nama Lillie ini.

Lillie telah diadopsi oleh seorang wanita, Karen Masser yang tinggal di California, Amerika Syarikat. Sebelum ini, Lillie dikatakan tinggal di tempat perlindungan haiwan.

lookerpets

Apabila Lillie dibawa balik ke rumah dia tidak menunjukkan rasa gembira atau teruja. Tidak seperti haiwan lain yang dibawa pulang, Lillie kelihatan teragak-agak.

Malah dia juga kelihatan risau bahkan tidak mahu masuk ke rumah. Lillie hanya duduk di halaman rumah dan tidak bergerak dari situ serta tidur di luar sahaja.

lookerpets
lookerpets

Karen akhirnya memujuk Lillie untuk masuk ke dalam rumah tetapi Lillie hanya berdiri di sebelah katilnya sahaja. Lillie kemudian menyandarkan kepalanya pada bantal dan terus memerhatikan tuannya seolah-olah takut yang karen akan meninggalkannya.

Karen kemudian sedar bahawa Lillie tidak tahu banyak perkara termasuklah cara menggunakan mangkuk air. Tidak hanya itu, Lillie juga tidak tahu bermain dengan mainan.

Dia juga sangat takut dengan apa yang ada di persekitarannya. Oleh sebab itu, Karen mula mengajar Lillie secara perlahan-lahan tentang perkara-perkara baru.

lookerpets

Karen kemudian membawa Lillie bersiar ke seluruh rumah supaya Lillie tahu setiap sudut di rumah itu. Tidak lama kemudian Lillie mula terbiasa dengan rumah tersebut malah Lillie mula suka dengan sofa dan dia suka tidur di situ sehingga dia dikatakan suka tidur hampir sepanjang masa.

lookerpets

Karen menyangka Lillie terlalu bosan di rumah, jadi dia cuba membawa Lillie keluar berjalan-jalan tetapi Lillie tidak mahu keluar. Dia seolah-olah takut dia akan dihantar semula ke tempat perlindungan haiwan. Hanya selepas tiga minggu, barulah Lillie berani untuk keluar berjalan-jalan.

lookerpets
lookerpets

Selepas membiasakan diri dengan keadaan, Karen mendapati bahawa Lillie sebenarnya seekor anjing yang baik dan lembut. Lillie juga suka berada dekat dengan tuannya dan suka dipeluk serta menghabiskan masa bersama Karen.

lookerpets

Lama-kelamaan Lillie semakin ceria dan gembira dengan keluarga barunya. Dia tidak lagi malu atau ragu-ragu dengan keadaan di persekitarannya.

Perubahan Lillie sangat mengembirakan Karen. Dia mengatakan bahawa dia sangat bertuah kerana memiliki Lillie.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI