31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalKeluar beli barang bukan ‘jalan-jalan’, penduduk pedalaman Sabah sedih dikompaun RM1,000

Keluar beli barang bukan ‘jalan-jalan’, penduduk pedalaman Sabah sedih dikompaun RM1,000

KOTA KINABALU – Hasrat sekumpulan penduduk kampung pedalaman keluar membeli makanan dan ubat-ubatan di Pekan Tenom bukan sahaja tidak kesampaian, malahan mereka dikenakan kompaun RM1,000 ekoran didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) ketika PKP.

Dalam kejadian 27 Januari itu, lapan penduduk termasuk warga emas dari beberapa kampung pedalaman di Sabah ditahan dan dibawa ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Tenom untuk dikenakan kompaun kerana bas yang dinaiki mereka melebihi kapasiti 50% penumpang seperti yang ditetapkan.

Beberapa penduduk menunjukkan kesedihan mereka kerana kesalahan itu bukan disengajakan, kerana jarak kampung mereka yang agak jauh dari pekan Tenom dan sukar berulang-alik semata-mata untuk membeli barangan keperluan.

Twitter

Seorang penduduk Irip Pang berkata, tujuan dia melakukan perjalanan itu adalah untuk membeli barangan keperluan cucunya yang masih kecil dan berstatus orang kelainan upaya (OKU).

“Bukan saya turun untuk jalan-jalan, saya mahu membeli barang keperluan untuk cucu saya, susu dengan lampin pakai buang, tiada yang menjaga dia (cucu) sebab ibu dia sudah meninggal dunia, suami saya sudah terlalu berusia dan tidak mampu keluar,” katanya kepada FMT.

Seorang lagi penduduk Buriat Alipan berkata, dia terpaksa ke pekan pada hari itu kerana mahu membeli ubat kakinya yang sakit selain mendapatkan bekalan makanan.

“Mereka (polis) beritahu PKP, macam mana saya tidak turun (ke Pekan Tenom), saya mahu beli ubat kerana kaki saya sakit, sampai sekarang sakit sebab itu saya pergi pergi ke pekan,” katanya.

“Kami orang kampung, orang susah, bukan kami sengaja melakukan kesalahan itu, bukan keluar untuk suka-suka,” jelasnya.

Sementara itu, pemandu bas Ruil Taligi berkata dia pada mulanya tidak membenarkan basnya dinaiki lapan penduduk kampung berkenaan kerana sudah melebihi kapasiti asal.

Twitter

Bagaimanapun dia menjadi kasihan dengan penduduk kampung berkenaan kerana ada dalam kalangan mereka yang benar-benar memerlukan untuk ke pekan bagi tujuan membeli barangan keperluan.

“Polis memberitahu saya yang bas telah terlebih muatan (penumpang bas), saya sudah beritahu mereka (penumpang) tetapi mereka mahu naik juga, saya kasihan kerana mereka tidak selalu dapat keluar untuk membeli barang keperluan,” katanya.

“Saya merayu kepada polis yang bertugas dalam sekatan jalan raya itu, jika boleh beri amaran dulu atau saman saya seorang sahaja, mereka (penumpang) golongan susah yang hanya ingin keluar memberi barangan keperluan, tetapi anggota itu tetap mengarahkan kami pergi ke IPD (Tenom),” katanya.

Twitter

Dalam perkembangan terbaru, Naib Presiden Warisan yang juga ADUN Melalap, Peter Anthony telah tampil segera dengan membayar kompaun sebanyak RM8,000 bagi pihak lapan orang penduduk terbabit dari Kampung Angalor.

Selain itu, mereka juga akan menerima bantuan makanan serta barangan keperluan hasil sumbangan orang ramai dan para netizen yang bersimpati dengan nasib mereka lalu memulakan kutipan dana secara dalam talian selepas berita berkenaan menjadi tular di media sosial.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI