SANDAKAN: Seorang murid Tahun 4 di sebuah sekolah rendah di Sandakan, Sabah, meninggal dunia disyaki akibat keracunan makanan pada 25 Julai lalu, yang terbaru dalam siri kes keracunan makanan di seluruh negara.
Mohd Mifzal Anaqi Rizal, 10, pelajar di Sekolah Kebangsaan Taman Rimba Sandakan juga pelatih bola sepak di bawah akademi bola sepak sekolah berkenaan.
Dalam hantaran di Facebook rasmi mereka, akademi itu berkata Mohd Mifzal, yang pernah mewakili akademi itu dalam kategori bawah 10 tahun, meninggal dunia di rumahnya.

Sementara itu, ADUN Sekong Alias Sani berkata beliau akan mendapatkan pengesahan daripada pihak berkuasa sama ada kematian Mifzal disebabkan makanan yang tercemar atau kekurangan air bersih di Sandakan.
Dalam perkembangan terbaru, Daily Express melaporkan kematian Mohd Mifzal akibat keracunan makanan telah disahkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Sabah, bagaimanapun ia berpunca daripada makanan yang dibeli oleh bapanya, kata Pengarah Kesihatan Negeri Sabah Datuk Dr Asits Sanna pada Ahad, 28 Julai.
Jelasnya, keracunan makanan Mohd Mifzal bukan disebabkan makanan dari sekolahnya, kerana ibunya turut mengalami simptom yang sama.
Siri kes keracunan makanan di seluruh negara hangat diperkatakan baru-baru ini.

Ini termasuk satu kes di Gombak, Selangor, yang membawa kepada kematian seorang remaja lelaki berusia 17 tahun dan seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun.
Kes itu menyaksikan 82 orang, termasuk dua yang maut, mengalami keracunan makanan daripada makanan yang disediakan pada satu majlis di sebuah sekolah di Gombak.
Kejadian sama dilaporkan bulan lalu membabitkan 90 pelajar dan sembilan kakitangan sekolah di sebuah sekolah menengah di Batu Pahat, Johor serta 91 pelajar di sebuah sekolah rendah di Pulau Gaya, Kota Kinabalu, Sabah beberapa hari lalu.
Awal bulan ini, 28 pelajar SM Teknik Tunku Abdul Rahman Putra di George Town, Pulau Pinang terpaksa mendapatkan rawatan di hospital akibat keracunan makanan selepas mereka memakan hidangan ayam tandoori di sekolah mereka.