31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaMangsa banjir Sabah meningkat, dua lagi PPS dibuka ekoran cuaca kekal buruk

Mangsa banjir Sabah meningkat, dua lagi PPS dibuka ekoran cuaca kekal buruk

KOTA KINABALU: Situasi banjir di Sabah semakin buruk apabila jumlah mangsa meningkat kepada 328 orang daripada 105 keluarga yang ditempatkan di empat pusat pemindahan sementara (PPS) di beberapa kawasan, setakat 4 petang, 1 Julai.

Sebanyak 114 mangsa banjir daripada 42 keluarga direkodkan di dua PPS di Penampang dan Putatan pada pagi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah dalam kenyataan memaklumkan dua lagi PPS diaktifkan di Tuaran dan Tamparuli berikutan hujan berterusan melanda beberapa daerah di bahagian pantai barat negeri itu sejak 30 Jun.

Facebook

Sebanyak 29 mangsa daripada lapan keluarga dipindahkan ke PPS Dewan Balai Raya Kampung Tutu Selupoh, Tuaran, manakala 18 orang daripada lima keluarga pula ditempatkan di PPS Dewan Balai Raya Kampung Bontoi, dekat Tamparuli.

“Hujan yang berlaku di Tuaran sejak semalam menyebabkan beberapa kawasan di sekitar dilanda banjir dan penduduk dipindahkan ke dua pusat transit.

“Namun, akibat peningkatan paras air yang masih tinggi menyebabkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah memutuskan membuat pengisytiharan pengaktifan PPS di kedua-dua daerah berkenaan,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, jumlah mangsa di Penampang turut menyaksikan peningkatan dengan sejumlah 165 mangsa daripada 67 keluarga berlindung di PPS Dewan Kebudayaan Penampang berbanding 112 orang daripada 40 keluarga pada sebelah pagi.

Situasi sama turut berlaku di Putatan apabila 116 mangsa daripada 25 keluarga kini ditempatkan di PPS Dewan Sri Putatan, peningkatan ketara berbanding hanya dua mangsa daripada dua keluarga pada sebelah pagi.

Sementara itu, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor mengarahkan semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negeri untuk sentiasa bersiap siaga dan bersedia pada musim hujan.

“Pastikan semua longkang dibersihkan. Jangan tunggu hujan baru ambil tindakan. Kita mesti bersedia setiap masa,” katanya dalam satu kenyataan selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan sementara Pusat Kebudayaan Penampang pada 1 Julai.

Hajiji berkata, kerajaan Sabah dan Persekutuan amat prihatin terhadap mereka yang terjejas akibat banjir kilat dan akan membantu semua mangsa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI