31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaRemaja mahir pengekodan menang pertandingan anjuran Apple

Remaja mahir pengekodan menang pertandingan anjuran Apple

Remaja mahir pengekodan menang pertandingan mencipta aplikasi di Swift Student Challenge (SSC) 2024 anjuran syarikat Apple.

SAYS

Nur Alia Jannah, 16 membuktikan bahawa usia bukanlah penghalang untuk mahir dalam sesuatu perkara jika dilakukan dengan bersungguh-sungguh.

Alia mampu mencipta Tracklist, sebuah aplikasi ulasan muzik yang berjaya melayakkannya menjadi pemenang cabaran tersebut.

Remaja yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 16 Shah Alam tersebut dikatakan hanya belajar sendiri pengekodan (coding).

“Saya terlibat dengan pengekodan selepas mengetahui tentang SSC dan terinspirasi dengan aplikasi yang dipamerkan di WWDC 2021,” Kata Alia kepada SAYS.

Menurut Alia, ini adalah kali ketiga dia melibatkan diri dalam pertandingan seumpama ini.

SAYS

Walaupun tidak mempunyai MacBook, namun Alia tidak menjadikan kekurangan itu halangan untuknya mengetahui lebih lanjut mengenai Swift Playgrounds dengan menggunakan iPad.

Selain daripada mahir pengekodan, Alia juga mahir dalam membuat ulasan muzik dan kemahiran itu melayakkannya menjadi pemenang pertandingan berkenaan.

“Pada mulanya saya mereka bentuk aplikasi untuk menjejak lagu tertentu yang saya dengar – seperti ulasan saya tentang koleksi lagu, artis atau lagu. Kemudian barulah saya sedar yang tiada aplikasi direka untuk pendengar mengulas lagu,” Terang Alia.

Tidak seperti buku dan filem masing-masing punya aplikasi ulasan seperti Rotten Tomatoes dan Goodreads. Manakala untuk lagu belum ada aplikasi ulasan yang disediakan.

Melihat kekurangan tersebut sebagai satu peluang, Alia tanpa ragu-ragu mencipta aplikasi Tracklist bagi memudahkan pendengar lagu memberikan ulasan masing-masing.

Aplikasi Tracklist memudahkan pengguna untuk mengulas lagu berdasarkan tajuk, artis, kategori selain membolehkan mereka mencari judul lagu baharu.

Menurut Alia, dia berdepan dengan cabaran teknikal sepanjang tiga minggu lebih menyiapkan aplikasi berkenaan.

SAYS

“Saya kehilangan fail aplikasi saya dan hanya mempunyai kod sandar yang tidak dikemas kini, jadi saya terpaksa membuat semula beberapa bahagian,” Kata Alia.

Remaja mahir pengekodan ini berjaya mencipta aplikasi tersebut dengan sokongan daripada keluarga, kawan-kawan serta nasihat daripada pakar industri.

“SSC mengajar saya bahawa tiada idea yang boleh diperkecilkan malah idea tersebut mampu ditukar menjadi sesuatu yang lebih besar dan bermakna.”

Alia menekankan bahawa ketekalan, keterbukaan pada maklum balas, dan pembelajaran berterusan adalah prinsip utama yaang perlu ada dalam komuniti pemaju.

Sokongan daripada syarikat Apple juga penting dalam mencungkil bakat anak muda.

“Penting bagi syarikat seperti Apple untuk mendidik dan menggalakkan pelajar dan guru untuk belajar dan mengajar pengekodan – bahasa teknologi,” Kata Alia.

Untuk makluman, aplikasi Tracklist masih berada dalam fasa beta.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI