31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupKanak-kanak 7 tahun jual aiskrim depan rumah demi duit poket

Kanak-kanak 7 tahun jual aiskrim depan rumah demi duit poket

KUALA TERENGGANU: Kisah kanak-kanak tujuh tahun jual aiskrim depan rumah demi duit poket mendapat perhatian media kerana wajar dijadikan teladan.

BH ONLINE

Biarpun baru berusia tujuh tahun, anak bongsu daripada tiga beradik, Muhammad Irfan Taib memilih untuk mencari duit poket sendiri dengan menjual aiskrim Malaysia di hadapan rumahnya di Kampung Paya Datu, Manir di sini.

Ujar Muhammad Irfan dalam satu temubual, tujuan dia berbuat demikian adalah untuk merasai sendiri pengalaman mencari rezeki dengan berniaga seperti yang dilakukan oleh ibunya.

Muhammad Irfan dengan rela hati menjual aiskrim tersebut selepas mengikuti ibunya, Nor Hafizah Abdullah, 43, yang berniaga di Batu 6.

“Saya pernah beberapa kali ikut ibu berniaga dan daripada situ, timbul minat mahu menjual seperti ibu lalu saya minta ibu sediakan aiskrim untuk dijual.”

“Jadi pada cuti persekolahan Mei lalu, saya mula menjual pelbagai perisa aiskrim dengan harga 50 sen sebatang di hadapan rumah dan memang seronok apabila ada orang beli.”

“Daripada situ, saya tahu bagaimana susahnya mahu mencari duit menyebabkan saya lebih berjimat cermat ketika berbelanja,” Kata Muhammad Irfan.

BH ONLINE

Dalam pada itu, baik Nor Hafizah mahupun suaminya mereka tidak pernah memaksa anak bongsu itu menjual aiskrim Malaysia berkenaan.

Menurut Nor Hafizah lagi, anaknya itu menyuarakan hasrat untuk berniaga selepas mengikutinya berniaga di Batu 6.

“Pada mulanya, saya ingatkan dia main-main tetapi selepas dia bersungguh-sungguh minta saya sediakan aiskrim itu, saya turuti kemahuannya dengan membuatkan aiskrim dan menyediakan meja jualan di hadapan rumah.”

“Sebagai ibu bapa, kami tak mahu manipulasi anak-anak untuk keuntungan tetapi ia lebih kepada pendedahan kepada dia untuk mengenali dunia perniagaan serta pusingan modal.”

“Selain itu, ia juga dapat melatih kemahirannya dalam mengira dan berkomunikasi,” Katanya.

Walau bagaimanapun, perniagaan Muhammad Irfan tidak menentu dan bergantung sepenuhnya kepadanya lantaran tidak mahu mengetepikan zaman kanak-kanaknya.

BH ONLINE

Hal ini dikongsi sendiri oleh Nor Hafizah yang mengatakan jika ada kawan-kawan yang mengajak anaknya bermain, Muhammad Irfan akan menutup kedai.

“Saya dan suami, Taib Abdul Razak, 45, tidak menghalang minat anak selagi dia tidak mengabaikan pelajaran kerana apa yang dilakukan anak ketika ini adalah satu proses pembelajaran,” Katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI