31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupBudak autisme 11 tahun pandu kereta, bapa disaman dan sekumpulan lelaki dikecam...

Budak autisme 11 tahun pandu kereta, bapa disaman dan sekumpulan lelaki dikecam kerana memukul menampar

Baru-baru ini, tular satu video yang memaparkan sekumpulan lelaki di Sibu, Sarawak bertindak memukul dan menampar seorang budak lelaki berusia 11 tahun kerana memandu kereta bersendirian tanpa mengetahui keadaan kesihatan sebenar kanak-kanak itu.

Video itu, yang asalnya dimuat naik dalam kumpulan Facebook awam, kini telah dipadamkan. Bagaimanapun, ia kemudiannya dimuat naik semula di platform X.

Dalam video, kedengaran jeritan dan pekikan budak itu apabila salah seorang lelaki menerkam dan memukulnya dengan sehelai kain. Yang lain dalam kumpulan berkenaan tidak berbuat apa-apa untuk menghalangnya daripada terus mengherdik dan menampar kanak-kanak itu.

Gambar Facebook

Selepas budak lelaki itu berjaya berlari masuk ke dalam kereta, kumpulan itu mengejarnya.

“Dia lari masuk ke dalam kereta lagi,” jerit salah seorang lelaki dalam bahasa Mandarin.

Mereka kemudian menghalangnya daripada menutup pintu di bahagian pemandu ketika budak itu terus meraung.

Video berdurasi 30 saat itu kemudian menunjukkan salah seorang lelaki menampar dan menjerit kepada budak lelaki itu, sambil berkata, “Jangan hanya menjerit! Mahu lebih lagi? Berapa kali saya mesti kata ni? Mengapa kamu masih mahu bermain? Boleh tak kamu duduk di tempat duduk penumpang dan biarkan ayah kamu memandu?”

Gambar Facebook

Budak lelaki itu kemudian menjawab, “Tidak!”, menyebabkan lelaki itu menamparnya sekali lagi.

Ekoran insiden, bapa kepada kanak-kanak lelaki yang memandu kereta jenis Hyundai I10 secara bersendirian di Jalan Kampung Nyabor, Sibu itu telah dikenakan tindakan saman oleh polis.

Ketua Polis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Zulkipli Suhaili berkata, tindakan saman di bawah Seksyen 26(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 itu dibuat ke atas bapanya setelah kanak-kanak berkenaan berjaya dikesan kira-kira jam 6.50 petang Rabu, 6 Jun.

Katanya, kanak-kanak itu dan ibu bapanya dibawa ke Pejabat Trafik Polis Sibu untuk siasatan.

Ketua Polis Daerah Sibu, Asisten Komisioner Zulkipli Suhaili (Gambar Bernama)

“Hasil siasatan mendapati pemandu kereta tersebut iaitu kanak-kanak lelaki berkenaan menghidap autisme dan mempunyai rekod perubatan di Klinik Pakar Psikiatri Hospital Sibu.

“Polis mendapat maklumat berhubung video berdurasi 30 saat yang tular di laman sosial kira-kira pukul 3 petang semalam (Rabu) yang menunjukkan kanak-kanak berkenaan memandu kereta secara bersendirian di Jalan Kampung Nyabor,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis, 7 Jun.

Sementara itu, Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM) menggesa PDRM untuk mempertimbangkan bagi menarik balik saman yang dikenakan terhadap bapa kanak-kanak autisme yang memandu secara berbahaya itu.

Naib Pengerusi NASOM, Mohd Nazrul Mohd Amin berkata, pihak berkuasa seharusnya melihat kejadian itu dalam pelbagai aspek.

Naib Pengerusi NASOM, Mohd Nazrul Mohd Amin (Gambar Majoriti)

“Kejadian tersebut adalah hasil daripada kesilapan yang tidak disengajakan dan mendesak PDRM untuk mengambil kira keadaan keluarga tersebut serta sifat autisme yang dihidapi oleh kanak-kanak tersebut.

“Mereka yang menghidap autisme kadang-kadang mempunyai kecenderungan untuk melakukan tindakan secara impulsif tanpa menyedari bahaya yang mungkin timbul,” katanya kepada Majoriti.

Tambahnya, kejadian itu harus dilihat dari perspektif kebajikan dan pemahaman yang lebih mendalam terhadap cabaran yang dihadapi oleh keluarga yang menjaga anak-anak dengan autisme.

“Kanak-kanak istimewa ini tidak boleh membuat penilaian sendiri dan menilai bahaya. Mereka juga boleh bertindak di luar kawalan dan kadang-kadang ibu bapa boleh ‘terlepas’ pandang.

“Kami berharap pihak PDRM dapat menunjukkan belas ihsan dan menarik balik saman ini kerana ia juga kes terpencil dan saya juga berharap ia akan dijadikan pengajaran buat semua,” katanya.

Pada masa sama, Mohd Nazrul turut mengecam tindakan orang awam yang memukul serta menampar kanak-kanak autisme berkenaan seperti yang tular di media sosial.

@MoMoT_Nadine / X

“Mungkin mereka tak sedar dia kanak-kanak istimewa tetapi pada masa sama mereka tidak berhak mengasari kanak-kanak itu,” kataya.

Tegasnya, orang awam sepatutnya menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut dan jangan mengambil tindakan sendiri yang mungkin menjurus kepada perkara lebih buruk berlaku.

“Saya juga berharap agar masyarakat di luar sana untuk tidak mengecam insan autisme dan keluarga mereka kerana ia akan memberi lebih tekanan daripada yang sedia ada sebaliknya belajar untuk memahami serta menerima insan autisme dalam kehidupan mereka,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI