31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaPemilik arowana halalkan dan tiada niat tuntut ikan yang terlepas

Pemilik arowana halalkan dan tiada niat tuntut ikan yang terlepas

KLUANG: Pemilik arowana Ng Ah Phau halalkan dan tidak berniat menuntut semula ikan yang terlepas setelah kolam miliknya pecah pada Selasa lepas.

Unsplash

Menurut Ng dalam satu kenyataan, mustahil baginya untuk mendapatkan semula kira-kira 15,000 hingga 18,000 ekor ikan ternakan tersebut kerana ia satu perkara yang rumit.

“Ikan-ikan ini sudah hanyut ke merata tempat, saya harap tiada pihak yang menyalahkan atau mengecam penduduk kampung berhampiran,” Kata Ng ketika dihubungi Bernama.

“Saya sudah lama menjalankan perusahaan ini dan memiliki hubungan baik dengan penduduk kampung, biarlah mereka mengambil atau sebaliknya ikan yang ditemukan.”

Ng mendakwa kolam ikannya pecah disebabkan oleh projek pembinaan infrastruktur. Dia telah membuat laporan polis dan berharap pihak berkuasa dapat menjalankan siasatan mengenai perkara itu.

“Kerugian dialami bernilai jutaan ringgit apabila 15,000 ekor ikan arowana (kelisa) induk yang dipelihara sejak 30 tahun hanyut apabila kolam ikan berkenaan pecah,” Katanya.

Bernama sebelum ini melaporkan penduduk Kampung Tengah, Renggam, Kluang, Johor mahu berjumpa dengan pemilik arowana sebelum memulangkan ikan yang mereka tangkap.

Hal yang demikian kerana mereka percaya bahawa ikan tersebut terlepas dari kolam ternakan.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga Renggam A Sani Palal yang mewakili penduduk di kawasan itu berkata, penduduk kampung menangkap ikan berkenaan di kawasan anak sungai dan parit di kampung terbabit.

“Kami penduduk berharap pemilik ikan kelisa ini dapat bertemu dengan penduduk kampung dan berbincang untuk proses memulangkan ikan terbabit,” Katanya ketika dihubungi.

“Kita akan bermesyuarat dengan penghulu, ketua kampung dan juga wakil pemilik kolam ikan berkenaan bagi membincangkan perkara itu dalam masa terdekat,” Katanya.

Sebelum ini, tular di media sosial mengenai penduduk kampung memasak ikan yang berharga kira-kira RM10,000 seekor.

Media melaporkan ribuan ikan hiasan spesies Arowana ditemukan dalam kawasan anak sungai dan parit sekitar Layang dan Simpang Renggam sejak Rabu lalu.

Ikan hiasan bersisik emas dan putih dalam anggaran berat dua kilogram itu dipercayai dihanyutkan dari kawasan kolam ternakan kawasan berdekatan.

Sinar Harian

Berikutan itu penduduk sekitar tidak melepaskan peluang menangkap ikan terbabit dengan menggunakan jala, jaring dan pukat.

Susulan insiden berkenaan, Exco Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Mohd Khaled berkata, tindakan mengambil ikan berkenaan adalah tidak wajar dan ia jelas milik individu dan sepatutnya dipulangkan kepada pemilik asal.

“Jika jelas ia milik orang lain dan kita tahu siapa pemiliknya, hendaklah kita pulangkan kepada pemilik.”

“Itulah sebaik-baik akhlak seorang Muslim, malah semua agama mendidik kita agar tidak mengambil hak orang lain.”

“Kita tidak boleh makan atau ambil sesuatu yang bukan hak, malah kita bimbang ia menjadi darah daging jika datang dari sumber yang tidak sah,” Katanya,

Namun Mohd Fared menjelaskan bahawa situasi tidak sama sekiranya pemilik ikan memberi kebenaran atau menghalalkan kepada sesiapa untuk mengambil ikan tersebut.

Sinar Harian

Penduduk kampung walau bagaimanapun lega apabila pemilik kolam takungan ikan kelisa yang pecah tersebut menghalalkan ribuan ikan hiasannya yang hanyut sebelum ditangkap orang ramai.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI